Lågt startkapital - Få fonder eller många?
Sök:

Lågt startkapital – Få fonder eller många?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Lågt startkapital – Få fonder eller många?

Hejsan!

Jag har nu tagit tag i mitt sparande och här om kvällen så köpte jag mina 4 första fonder. Jag tog tid på mig och gå igenom vardera fond, vilka de stora företagen som ingår är, historik osv. Det tog längre tid än förväntat. Nu till frågan.

Mitt startkapital som jag har att röra mig med när jag köper fonder ligger enbart på 20.000 kronor. Jag vet inte om detta är mycket lite är ett fullt normalt belopp att börja med, så då blir min fundering: Bör jag satsa på att köpa in mig i ett lågt nummer av fonder eller kan/bör jag köpa in mig på fonder så att jag täcker i stort sett alla marknader/regioner?

De fonder som jag har köpt hittills ligger i två svenska fonder, en global samt en asiatisk fond. Jag har lagt lika stora belopp i i samtliga förutom den globala, som har mest i sig. Missvisande kanske med titeln, då jag efter köp har 15.000 kronor kvar.

Jag kommer enbart kunna månadsspara ca 1000 kronor de näst kommande åren(fattig student). Med tanke på mitt startkapital och den summa pengar som jag kan lägga undan varje månad och att 1000 Kronor ju ska delas upp till de olika fonderna, så är det inga stora belopp som tillförs. Jag kommer förmodligen inte kunna utöka sparandet under den tid jag studerar så jag studerar extra utöver de 100% som man vanligen har som heltidsstudent. Möjligen kommer jag kunna tjäna ihop lite pengar vid sommarlov.

  • Hur bör jag tänka i den här situationen?
  • Hur hade ni gjort och varför? Förutsatt att ni är i samma situation.
  • Ge gärna exempel.

Tack för att ni tog er tiden att läsa mitt inlägg!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Johan!

Med risk för att låta tråkig så hade jag lagt allt i en globalfond, LF global indexnära.

Du täcker in 1600 bolag över hela världen. 0,20% i avgift. Ingen ombalansering. Du kan spara allt från 100 kr och uppåt.

Det är ett vad jag kallar ett riktigt UBBE-sparande: Underhållsfritt, Billigt, Brett och Enkelt.

Jag hade gått all-in med dina 20’ i LF global indexnära (inte deras aktiva) och fyllt på varje månad med din tusenlapp, det blir riktigt bra bassparande som bara ska nöta på.

Jag själv har över 500’ i 100% LF global indexnära.

20’ är ett mycket bra startkapital.

Om du nu vill ha flera fonder så tänk på att ha största delen i en bred billig globalfond, kanske runt 70-80% och sen fördela resterande på de övriga. Dock brukar lägsta insättning per fond vara 100 kr vilket på en tusenlapp ger minst 10% i innehav per fond.

En annan fördel med att köra 100% Global är att du kan justera sparbeloppet utan att göra om fördelningen. Du har alltid samma balans mellan regionerna i fonden ändå.

Stort lycka till!

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-17 klockan 07:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.