Lågt startkapital
Sök:

Lågt startkapital

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonathan

ställde för sedan frågan: Lågt startkapital

Hej!

Jag är 16 år och har därför inte så stort kapital att använda mig utav i mina investeringar. Med ett startkapital på ca 7500kr och ett månadssparande på omkring 250kr/mån, vad passar då egentligen bäst att ha för portfölj? Tidshorisonten kan vara allt ifrån 1 år och upp till omkring 7-8 år.

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Allt sparande är bra sparande, finns egentligen inga summor som är för små.

Hur du bör spara beror dock på när du har tänkt dig använda pengarna (eller kanske snarare vad?). Är det pengar som skall användas till körkort, en första bil, nöje, en flytt eller en resa? Om du vet vad du ska använda pengarna till så går det kanske lättare att bestämma sig för en tidshorizont.

Läget i världsekonomin och aktiemarknaden verkar tyda på att det kommer att gå trögare för aktier i en snar framtid. Du bör därför noga tänka igenom hur mycket risk du är villig att ta. Om du ska ha pengarna snart finns risken att dom inte har hunnit återhämta sig efter en nedgång.

Generellt sett så kan man väl säga at pengar som du ska ha inom 2 år inte ska ligga i fonder överhuvudtaget (utan på ett sparkonto), pengar som du ska ha inom 5 år ska ligga i räntefonder och det som blir över kan ligga i aktier.

Om det är ett intresse för ekonomi som får dig att vilja spara så skulle jag istället föreslå att du köper enstaka aktier och spekulerar för ”nöjespengar” (sådant som du inte alls behöver). Då får du lite nöje för pengarna och erfarenhet, men riskerar inte dima sparpengar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-08 klockan 11:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.