Lämplig andel aktiefonder av det totala pensionskapitalet?
Sök:

Lämplig andel aktiefonder av det totala pensionskapitalet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Henrik

ställde för sedan frågan: Lämplig andel aktiefonder av det totala pensionskapitalet?

Enligt minpension.se är det ca hälften av mitt totala pensionskapital som jag kan påverka förvaltningen av och där ligger 75% i aktiefonder och 25% i räntefonder, den andra halvan består av den allmänna inkomstpensionen samt några gamla traditionella försäkringar som jag inte kan påverka.Det brukar sägas att efter 50 bör man lägga sin ålder -20 i räntefonder (lågrisksparande). Frågan är om jag då ska räkna in den andra halvan av mitt totala pensionskapital såsom lågrisksparande varvid jag isåfall enbart totalt har 40% i aktiefonder och borde byta mina 25% räntefonder mot aktiefonder för att hamna på totalt 50% aktiefonder av det totala pensionskapitalet?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Ja, jag tycker man bör räkna den allmänna pensionen som ett lågrisksparande och sedan agera utifrån det.

Man får även ta med sitt privata sparande inför pensionen i kalkylen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Åldern minus 20 = andelen räntor, det kan vara en bra tumregel att utgå ifrån. Hos PPM och inom det privata pensionssparandet kan man öka/sänka risken utifrån sin ekonomiska situation och riskbenägenhet.

Om man har relativt/mycket bra ekonomi och kan tåla lite svängningar i pensionen kan det löna sig att öka risken. Det är värt att tänka på att vid 70 har man fortfarande ca 15 år kvar att njuta av sin pension. Men det är likväl också bara en tumregel som man inte behöver följa.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jo, antingen ålder-20 i andel ränta eller antal år kvar tills pengarna ska användas i tiondelar aktiefonder brukar ju rekommenderas, men frågan är om man då ska räkna in den allmänna pensionen och eventuella traditionella fonder i andelen ”ränta”?

  Om man ser på en typisk global indexfond så rasade den drygt 30% 2008 och sedan tog det ca 5 år tills fonden var upp i samma värde som innan raset. Dvs, så länge räntefonder ger 0% och man inte tänker använda pengarna inom 5 år så kan man lika gärna behålla 100% globala indexfonder under samma förutsättningar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-03 klockan 22:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.