Lämplig indexfond/er i SEB för pensionspar?
Sök:

Lämplig indexfond/er i SEB för pensionspar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tom

Den här artikeln publicerades 2017-04-07 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Lämplig indexfond/er i SEB för pensionspar?

Jag har själv ca 80 000 kr (privat pensionsspar), min fru ca 250 000 kr (tjänstepensioner), i dyra förvaltade fonder i SEB (pensionsparande). Ska nu äntligen flytta över dem till indexfonder i SEB (inget stort urval).

 • Vilken/vilka lämpliga indexfonder bör vi välja inom SEB (eller andra icke indexfonder med låg avgift)?

Vi är båda kring 50 år. För min del utgör denna del ca 10% av mitt totala pensionskapitalvärde (exkluderat inkomstpensionen som är ca 1,6 M). Övriga 90 % ligger i Alecta respektive AMF. För min frus del utgör denna del ca 50% av hennes totala pensionskapitalvärde. Hon har en IPS på ca 250 000 kr också i SEB.  Exluderat inkomstpensionen som är ca 1,2 M.

Mig veterligen kan jag inte flytta IPS (min frus) eller andra påbörjade tjänste pensioner i SEB vilket är synd då de har ett magert utbud av ”billigare” fonder. Möjliga indexfonder SEB:

 • SEB Europa Indexfond Lux Hög (6)
 • SEB Sverige Indexfond Medel (5)
 • SEB USA Indexfond Lux Medel (5)

Möjliga andra fonder (icke index) med samma förvaltningskostnad (0,4%)

 • SEB Green Bond Fund SEK Lux
 • SEB Europa Indexfond Lux
 • SEB Korträntefond SEK

Tacksam för input till en relativ nybörjare men intresserade av att lära mig mer från er med mer erfarenhet.

Tack!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Har ni noterat att SEB har en global indexfond också, SEB Etisk Global Indexfond? Den investerar i aktier över hela världen, inklusive tillväxtmarknader. Förvaltningsavgift 0,4% (total årlig avgift runt 0,45%).

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Henrik. Såg att jag missade skriva in den.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tom Blomqvist

Kommentera

svarade på frågan för sedan

är pensionär. vill investera 100,000 för att ev, få lite avkastning. är indexfond ett alternativ ?

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-07 klockan 11:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.