lämplig portfölj?
Sök:

lämplig portfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av //PM

ställde för sedan frågan: lämplig portfölj?

Hej!

Tack för allt arbete du lägger ned för att ge oss andra kloka råd och vägledning.

Jag skulle vilja ha din syn på vilken portfölj som skulle lämpa sig.
Syftet är pensionsparande, skall stå orört i 8-9 år. Har ett befintligt sparande på ca 700 \”  i trad fonder samt 1,1 m i kap förs,( div fonder som sköts av banken).
Kommer att spara ca 60 \”/ m de kommande 3 åren o tänkte lägga 20\” / m på att bygga någon av dina portföljer.
Pengarna kanske kommer stå längre än 10 år men jag kan möjligen börja använda en viss del efter det.

Vilken portfölj skulle du föredra?
Eftersom jag har ca 8-10 år ytterligare att jobba heltid o sen börja ta lite deltidspension så kanske Globala portföljen är ett bra val, inledningsvis den förenklade, ev redan från början den avancerade eftersom insatt kapital uppgår till 100\” ganska snabbt.
RT portföljen har ju lite längre tidsperspektiv vad jag förstår så den kanske inte passar mig så bra.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Eftersom du inte vet om du kan låta sparandet vara längre än 10 år, så skulle jag inte rekommendera att köra Globala Barnportföljen, den är endast till för långsiktigt sparande som minst är 10 år.

Jag skulle ha lagt upp det i två sparande med olika tidshorisonter, en portfölj liknande Globala Barnportföljen, sedan utgått ifrån att för varje år du kan avvara pengarna så ska 10% ligga i aktiefonder.
Så om du tror att det är 8-10 år du kan avvara pengarna så kan du börja med en 90/10 portfölj, sedan för varje år sänka risken med 10% över till räntefonder, när du väl vill börja ta ut dessa pengar kommer du ligga på ca 10% räntefonder.
Sedan kan du ha en till portfölj som du har på ännu längre sikt, denna portföljen ska du då låta växa vidare när du börjar plocka ut från den andra, så här blir det en bra bit över 10 år och du kan därför köra vidare med globala barnportföljen här.

Så hade jag gjort! Sedan sparat i båda portföljerna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  hej robin ! tack för svar det verkar vara en sund idé , så får det bli! // mvh PM

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  PM

Kommentera

svarade på frågan för sedan

På 8-9 år hade jag valt:

 • 30% Xact Högutdelande
 • 40% Spiltan Högräntefond
 • 30% AMF Räntefond Lång

Jag tror portföljen kommer kötta det mesta i en volatil marknad framöver.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Endast Sverige? Och varför utdelningsbolag? Eller är det den låga volatiliteten du är ute efter?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Xact är inte där p.g.a. utdelningarna utan trots dom. Som du skriver är det låg volatilitet jag vill ha. Det är för övrigt ett nordiskt index som är c:a 60% Sverige och resten Danmark, Norge och Finland.

  När jag jämförde portföljen med OMX30 fick jag extremt stabil avkastning med låga nergångar. Portföljen föll som mest -4% när börsen gick -17%. Avkastningen låg på 5% per år, vilket jag tycker är väldigt bra.

  Portföljen avkastar ungefär som en 50/50 portfölj men med lägre aktieexponering, vilket jag tror är att föredra när börsen svänger hit och dit som den gjort på senare år.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-19 klockan 11:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.