Lån eller kontant
Sök:

Lån eller kontant

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anders

ställde för sedan frågan: Lån eller kontant

  1. Hej! Jag undrar om jag ska köpa en bostad kontant eller låna till en? Jag skulle inte behöva ta lån med marginal men undrar om det är bättre att ta lån ändå? Finns det några fördelar med att låna pengar?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag hade nog lagt en kontantinsats på ca. 30% och lagt resten av pengarna åt sidan och väntat på en börskorrektion. Kommer den inte utan vi istället får se hög inflation och dina pengar blir mindre värda och räntan och lönerna ökar kan du istället betala av resterande lån och bojkotta höga räntekostnader.

Får vi en börsnedgång och räntorna sjunker ännu lägre är det bara att investera beloppet på börsen och rida på vågen uppåt och betala av skulden plus vara miljonär i finansiella tillgångar.

Det är det fina med att ha lika mycket cash som skuld.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Anders!

Historiskt sätt så hade det varit mer värt att belåna bostaden och köpa aktier för resterande av pengarna och låta dessa avkasta mer i snitt varje år än vad kostnaden för vad lånet ligger på (alltså räntan).

Men sedan så vet man aldrig hur det kommer att röra sig på marknaden och vi vet inte heller var vi är påväg i närtid, men om historien ska upprepa sig så bör marknaden fortsätta den långsiktiga trenden uppåt och du kommer tjäna mer på att vara belånad och samtidigt investerad på aktiemarknaden.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-16 klockan 09:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂