Lån för att investera?
Sök:

Lån för att investera?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jesper

Den här artikeln publicerades 2017-06-05 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Lån för att investera?

Hej!

Jag har en portfölj med 9st fonder som baserar sig på den globala barnportföljen. Jag inte har haft något kapital att skjuta in, utan börjat med månadssparande på 2000kr/mån. Målet är att öka det iaf en 1000 lapp inom den närmsta tiden.

Personligen tycker ju jag att det går lite trögt framåt.

Så min fråga är hur ni ser på att ta ett lån på säg 100 000 och avbetala det på ca 10 år? Då blir ju iaf månadskostnaden såpass låg att man iaf kan hålla sig till sina 2000kr i månadssparande också.

Vad är i så fall en skälig ränta att ta ett sådant lån på. Jag har sett att Nordnet annonserar om 2.95%.

 

Mvh Jesper

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En aktiefondporfölj är ju långsiktig – javisst går det lite långsamt men om sparhorisonten är minst 5-10 år så tycker jag att det är värt att vänta. Hur länge har du sparat?

Personligen skulle jag aldrig någonsin låna pengar för att köpa aktier/fonder. Jag tycker det är en form av en sofistikerad gambling. En historisk avkastning är inte nån garanti för att framtiden är likadan.

Man vet ju inte när en stor krasch inträffar och hur lång tid det tar för börserna att återhämta sig till en ”normal nivå”? Säg att du har några år kvar på ditt 10 åriga lån och avkastningen har gått hyfsat bra, men om det kommer en riktigt stor krasch och halva din portfölj ryker, då sitter du fortfarande där med ett lån du måste betala tillbaka och även om du har råd kommer det om inte annat tära oerhört mentalt att länge se röda siffror i din portfölj där merparten(?) av kapitalet är banklån.

Man måste ha i åtanke att en 50%-ig börsfall kräver 100% börsuppgång för att återgå till samma nivå som rådde innan kraschen.

Och är låneräntan på runt 3%, så är din reala avkastning (minus inflation osv) inte speciellt hög om man räknar att den är runt 4-5% per år. Då har du ju bara tjänat 1-2% i faktiskt avkastning. Det är i mina ögon inte värt att låna pengar för att utsätta sig för denna risk och potentiellt mediokra avkastning. Jag tycker iaf inte att portföljen längre är speciellt god riskjusterad om man har en massa lånade pengar i den.

Man kan iofs resonera som så att man på samma sett spekulerar i bomarknaden genom att man lånar merparten av insatsen av banken och köper en bostad, och hoppas att bopriserna går upp men det är inte riktigt samma sak. En bostad med lån är inte en investering utan ett nödvändigt ont för att ha någonstans att bo om man inte vill bo i en andrahandslägenhet.

Som någon sa : glöm bort din portfölj och titta i den efter något/ett par år så kommer du med stor chans att bli positivt överraskad.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Inflation är i detta sammanhang irrelevant, eftersom värdeminskningen på det investerade kapitalet tas ut av värdeminskningen på lånet. Därför är det den nominella avkastningen, inte realavkastningen, som ska jämföras med låneräntan.

  Med en låneränta kring 3,7% (genomsnittlig listad 3-månaders/rörlig bolåneränta för perioden 2007-05 – 2017-04 enl. Swedbank hypotek) och en nominell avkastning runt 6% (genomsnittlig årlig utveckling på Stockholmsbörsen, samma period) finns god arbitragemarginal. Naturligtvis med brasklappen att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida dito.

  Dessutom kvittas ju räntan mot kapitalintäkterna på deklarationen, vilket innebär att kapitalinkomst på lånade pengar är de facto skattebefriad. Eventuell okvittad ränta får man sedan ränteavdrag på.

  Slutligen bör man komma ihåg att det inte finns någon skillnad på att ha ett befintligt lån (t.ex. ett bolån, vilket många har) samtidigt som man har pengar på börsen, och att ta ett nytt lån för att investera det på börsen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander Bessman

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-05 klockan 19:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.