Låna eller ta från besparing
Sök:

Låna eller ta från besparing

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elias

Den här artikeln publicerades 2017-04-30 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Låna eller ta från besparing

Hej, jag har en del sparat i fonder och tänkte köpa en bil för ca 300 000 kr. Säg att detta är ca 1/4 av mitt totala sparande, vad skulle ni då rekommendera för att ha mest pengar kvar om säg 10 år:

 1. Ta 300 000 kr rakt av från mina fonder och köpa bilen för mina pengar
 2. Låna en del av pengarna
 3. Låna 300 000 kr.

Tack på förhand för svar!

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Elias,
Det beror givetvis vilken ränta du kan få på billånet.
På 10 års sikt så skulle jag säga att du definitivt bör slå räntan på lånet, tänk dock på att inflationen arbetar ”åt olika håll”, den minskar lånet och minskar ditt kapital.

Så det är en ganska klurig sits.
Personligen så vill jag inte sitta på ”onödiga lån”, så det är väl mitt tips. Om det sedan är mest ekonomiskt eller inte är en annan sak.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack, ja det känns alltid dumt att ha ”dåliga” lån. Men samtidigt vill man ju inte minska sitt sparade kapital heller. Bra synpunkter dock, jag måste fundera lite till på detta :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  eliasnilsson91

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Elias.

Alternativ 1 är ett icke alternativ i min värld. Alternativ 2 är rimlig om du finansierar resterande del med beskattad och inflationsjusterad överavkastning från din fondportfölj (inte spendera ditt kapital således). Dessutom måste lånets totala månatliga kostnader finansieras på samma sätt. Alternativ 3 år högst rimlig om, och endast om, du har en rimlig förhoppning om att kunna rebalansera dig till beskattad och inflationsjusterad överavkastning från din fondportfölj som sedan används till att finansiera total lånekostnad för de där 300.000 kr du lånar för att kunna köpa bilen.

Du får räkna på det hela. Sedan gäller det att fullfölja planen till dess att lånet är fullt avbetalt. Det är fullt möjligt, således, att både få bilen och behålla det nuvarande kapitalet intakt. Låt avkastningen från dina tillgångar finansiera dina ”leksaker”. .

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Troligen så är det mest lönsamma att låna så mycket som möjligt. Men om en finanskris skulle slå till så skulle du sitta där med mindre värda fonder, lånet kvar samt förmodligen en bil som sjunkit i marknadsvärde mer än du räknat med.

Så det beror ju på om man vill chansa eller inte. Sen beror det lite på hur du lånar med. Se till att ha ett lån som du kan lösa enkelt ifall du får svårt att sova på nätterna. Och i ditt fall där du har råd att lösa lånet så ska du absolut ha rörlig ränta.

Billån ligger väl runt 3% i ränta så en fondportfölj bör överträffa detta i avkastning. Alternativt om du har dina fonder hos Nordnet kan du ju låna med Knockoutlånet till 0,99% ränta.

Jag själv köpte en bil 2015 och betalar räntan från ”lön” men amorterar från mitt ”sparande”. Jag tar alltså varje månad ut samma summa ur mitt fondsparande som amorteringen är på. Det tycker jag är en bra lösning för mig.

(Jag har inget bolån utan billånet är mitt enda privata lån)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En sak man kan göra om man nu tror på en krasch i fonderna är att ha en motsvarande säljoption eller säljcertifikat på det index (eller dylikt) som man är placerad i (som fonderna i sig är placerade i. De äger kanske aktier på OMX eller i något utländskt index). Då mer som en försäkringsåtgärd. Hur stor ”försäkring” man sedan vill ha får man justera fram och tillbaka (varje option kontrollerar ju som sagt mer än en aktie och säljcertifikat med hävstångseffekt på underliggande kontrollerar sedan i sig en massa underliggande värde. Man bör ha detta i åtanke när man köper sin ”försäkring”).

  Exempelvis är jag inte nämnvärt rädd för kursfall på OMX index eftersom jag redan har ett säljcertifikat på OMX som underliggande. Det skulle rent av bli en bra (för mig) upplevelse om OMX, som index, skulle krascha. Då realiserar jag bara säljcertifikaten och bottenfiskar index på lång basis och får där igenom ner snittkurs och förbättrar således uppsidan inför framtiden.

  Poängen är att det inte är värdigt att gå runt och våndas över krascher. Det ska vara ett lika stort jubel event när något kraschar som när kursen går upp.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias funderar

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-30 klockan 09:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.