Låna för att investera för att åka på semester
Sök:

Låna för att investera för att åka på semester

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robin

ställde för sedan frågan: Låna för att investera för att åka på semester

Hej!

Jag och min fru planerar att åka en längre tripp till USA när våra barn blivit lite större. Vi tänker om kanske 8 till 10 år. Till det kommer det behövas ganska mycket pengar. Vi har ungefär 300 000 upp taket på vad vi kan låna på huset och det jag undrar är om det är en bra idé att låna de pengarna till en fast ränta på kanske 1.7% och låsa den på 5-6 år och sedan investera de i en 60/40 portfölj? Jag tänker att sen när det är dags att bestämma ny ränta så antingen låser man om det till låg ränta eller betalar tillbaka det man är skyldig och behåller det man, förhoppningsvis, gått plus.

Är detta en bra idé, eller är det för kort tidsaspekt? Om jag skulle köra detta, så väljer jag mellan att köra nybörjarportföljen på Avanza eller med fondrobot på Lysa. Vad tror ni är bäst där?

Mvh Robin

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det jag tänker med för kort tidsaspekt är om det är värt risken på den korta tiden då jag även inte räknat med inflation och avgifter. Allt kanske tar ut sig självt?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

I genomsnitt bör det innebära en vinst för er, men det kan svänga mycket år till år och ni tar så klart en mycket större risk än om ni låter bli.

Sedan ser jag inte någon vits med att köpa räntefonder för lånade pengar. De kommer troligen inte avkasta bättre än räntan på bolånet i alla fall, men det finns en risk med dem också.

Nu vet jag inte hur stora lån ni har i övrigt och hur er ekonomiska situation ser ut i stort, men ni bör nog titta lite på vilka konsekvenser ett värsta-scenario skulle ge för er.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-30 klockan 13:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.