Låna för diversifiering - större/mindre risk?
Sök:

Låna för diversifiering – större/mindre risk?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kalle

ställde för sedan frågan: Låna för diversifiering – större/mindre risk?

Det här är ju väldigt intressant, och jag funderar lite hur man värderar riskminskning från diversifiering mot riskökning från hävstången.

Jag tänker specifikt på följande fall:

Jag har hittat en bostad för 1M kr som jag väldigt gärna vill bo i. Jag har 500k kr i kapital. Jag kan då välja mellan följande två alternativ:

* Jag tar hela kapitalet som kontantinsats, och har då investerat 100% i en post, dvs 0 diversifiering. Jag har 2x hävstång pga lånet.

* Jag lånar maximalt, dvs 850k kr. De resterande 350k kr efter 150k kr i kontantinsats investerar jag i något ickekorrelerade poster, som ska diversifiera för bostaden. Jag har då enbart 75% i bostaden, och 25% i annat (1/1.35 = 0.75), vilket borde ge viss riskreduktion pga diversifieringen. Samtidigt har jag en hävstång på 2.7x totalt pga lånet.

Hur kan man räkna på det här och jämföra de två alternativen?

Min intuition säger mig att de två effekterna borde ta ut varandra precis, men det vore intressant se hur det ligger till, gärna med lite beräkningar.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-05 klockan 10:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.