Låna medan vi kan för att kanske investera?
Sök:

Låna medan vi kan för att kanske investera?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lian

ställde för sedan frågan: Låna medan vi kan för att kanske investera?

Hej

Jag och min fru står inför ett stort beslut inom de närmsta veckorna som kan komma att påverka vår ekonomiska situation under lång tid framöver. För att göra en lång historia kort, så har vi de senaste 15 åren investerat mycket tid och pengar i att renovera vårt ”drömhus”. Under de senaste åren har dock en väldigt stark längtan att flytta utomlands gjort sig gällande och nu i somras tog vi tag i saken. Vi lade ut vårt hus på en uthyrningssajt för korttidsuthyrning under sommaren vilket visade sig gå långt över förväntan och vi blev fullbokade nästan direkt. Samtidigt lyckades vi hyra ut huset på långtid de övriga nio månaderna. Vi förväntar oss att kunna fortsätta hyra ut vårt hus på det här sättet (korttidshyra=högre intäkt per natt under sommarmånaderna) och långtidsyra per månad under vinterhalvåret. På det här sättet får vi en riktigt bra inkomst som gott och väl täcker våra kostnader för nuvarande lån, underhåll på huset samt täcker en del av levnadskostnaderna i utlandet.

Vi har redan flyttat och börjat installera oss i vårt nya land. Jag har sagt upp mig från min tjänst och fått en arbetsbefriad uppsägningsperiod samt ett avgångsvederlag som räcker ytterligare några månader (inget enkelt beslut men det föregicks av en längre periods sjukskrivning där jag visste att det inte var ett alternativ att komma tillbaka till det jobbet). Min fru har tagit tjänstledigt i ett år sedan får vi se vad som händer. Vår tanke är att framöver i princip kunna leva på de hyresintäkter som vårt hus ger oss och enbart komplettera med lite mindre konsultjobb på distans. Dock skulle vi helst inte vilja hyra vårt boende i utlandet utan istället köpa något som förhoppningsvis kan ses som en investering då fastigheter oftast ökar i värde. Men eftersom jag snart inte har någon anställning på pappret är jag ganska säker på att om jag vill  ta ett lån behöver jag göra det nu medan jag fortfarande har en inkomst (några månader till). Vi vet med ganska stor säkerhet att vi inte kommer att ha problem med att betala av våra lån men banken kommer inte att godkänna nya lån om vi inte har pågående anställningar.

Hur hade ni gjort i vår sits? Passa på att låna upp så mycket som möjligt på vårt hus för att kunna investera i ett nytt boende utomlands eller bara fortsätta att hyra ett boende med garanterat ingen avkastning? Känns väldigt stressande att behöva fatta ett beslut och låna pengar till ett objekt som vi ännu inte har hittat men om vi väntar några månader kommer vi garanterat inte att få något lån alls.

Hur tänker ni?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Säg att ni får lånet från banken nu. I villkoren kommer det stå att ni måste meddela dem om era arbetsförhållanden förändras. I praktiken kommer förhoppningsvis ingen att fråga eller kontrollera det, men ändock finns där möjligheten för banken att kräva in hela lånet med kort varsel om de inser att ni har ökat den ekonomiska risken.

Det finns några riskmoment till som handlar om att ha en ”plan B”. Vad gör ni om det blir problem med huset som ni är hyresvärdar för? Ni kommer antagligen inte ha möjlighet att ta nya lån, men ni står där med era förbindelser gentemot hyresgästerna. Nu sade ni att hyran täcker underhåll så ni har kanske redan tänkt igenom det hela med periodiseringsfonder etc. Det viktiga är att ni inte lever upp det kapital som krävs den där dagen när taket ska bytas.

Vi har också fortfarande hyresreglering i Sverige så där får man tänka på att intäkten inte får vara allt för stor. En hyresgäst som inser att de betalat mer än vad de ska kan ganska lätt kräva tillbaka överskottet i efterhand.

Du pratar om att börja konsulta på distans. Är detta något du har erfarenhet av tidigare? Det är en jättebra idé om ni kan få det att funka i praktiken! Men alla företag går inte med vinst på en gång, vissa gör det aldrig. Därför är detta också riskabelt.

Jag är inte ekonom, bankman eller jurist. Det kan finnas tusen saker jag missar. I mina öron låter det faktiskt som att ni borde ta hjälp av en expert.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ni verkar vara säkra på att det är just det stället utomlands ni ska bo på under överskådlig framtid i alla fall? Då skulle jag nog också vilja köpa bostad. Men då uppstår ju frågan, måste ni ha kvar ert hus i Sverige?

Om svaret är ja skulle jag absolut ”passa på” att låna medan ni kan. Under förutsättning att kalkylen ser bra ut utan för stora risker. För det är ju där man landar. Innebär det utökade lånet att ni blir känsliga för händelser såsom höjda räntor, boprisfall, att konsultverksamheten går dåligt, ni står utan hyresgäster en längre period eller liknande så får man ju tänka till.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nja. Detta är ju ett sätt att lura banken. Man får lån genom att uppge inkomster som man inte kommer att ha framledes.

  Jag har själv jobbat med obestånd och detta är min erfarenhet. Om en kund får problem av orsaker som hen inte kan råda över är banken förstående. Banken försöker hitta en lösning som är minst plågsam för alla parter.

  Känner sig banken däremot lurad blir det tuffare tag. Kronofogde och exekutiv auktion så fort det bara går.

  Ärlighet vara längst. Detta är tyvärr inte alltid sant, men stämmer oftast.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Absolut, är inkomster som man vet kommer försvinna nödvändiga för att banken ska godkänna lånet blir det ju att lura banken.

  Men behöver man vara rädd för att komma på obestånd så har man nog hamnat alldeles för långt ut på riskskalan. Den ska i princip vara obefintlig tänker jag (dvs de totala tillgångarna måste vara stora) om man ska säga upp sig och leva på det sättet som frågeställaren beskriver.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-19 klockan 10:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂