Låna pengar för att investera?
Sök:

Låna pengar för att investera?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tina Brus

ställde för sedan frågan: Låna pengar för att investera?

 Jag har en idé om att låna upp pengar på min lägenhet för att investera i annat. T.ex Tessin. Jag har 1,1 i lån på en lägenhet värd 3,5-4,4 milj. (jag har fått lite olika besked från olika banker om värdet)  Ränta på 1,54%

Tänker jag fel om jag ser en möjlighet att tjäna pengar på min lägenhet om jag har 1,54% i ränta och investerar så jag får 8-12 % i avkastning? Jag ser inte fällorna – kan du se dom? (mer än om räntan sticker)

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tumregeln är: Ju högre ränta, desto större risk för att förlora pengar.

Om det vore så enkelt som du beskriver, skulle i princip varenda villaägare och bostadsrättsinnehavare belåna sitt boende för att tjäna grova pengar. Riktigt så lätt är det inte!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Mja, fast historiskt sett har det faktiskt varit precis så lätt: http://archive.riksbank.se/Documents/Protokollsbilagor/Samverkansr%C3%A5det/2014/PM%204%20-%20Hush%C3%A5llens%20amorteringsbeslut.pdf

  Dessutom har ju inte villa- och bostadsrättsägare någon fördel här jämfört med hyresrättsinnehavare. Snarast tvärtom! Äger man sitt boende är alltid minst 15% av ens kapital inlåst i bostaden istället för att förräntas på börsen. Dessutom är man nu tvingad att amortera ned lånet till 50%. Hyresrättsinnehavare kan däremot ha hela sitt kapital på börsen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
 2. Vit pil

  Jag har skrivit lite om det här också:

  Tanken om att skapa sig själv ett ”räntenetto”, precis på samma sätt som bankerna gör, är inte fel. Däremot måste man som Nestor säger, vara väldigt försiktig med belåningen. Hävstång fungerar nämligen lika bra i båda riktningarna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Mott svar handlade inte om börsen utan om att belåna sin villa eller bostadsrätt för att investera i fastighetsprojekt. Snacka om att lägga alla sina ägg i samma korg…..

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 4. Vit pil

  Ah, det var lite väl tidigt på morgonen när jag svarade. Sorry! :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som ovanstående skriver så är det vid en första anblick en bra idé. Men det är inte riskfritt att investera via Tessin. Ingen kan garantera en avkastning på 10-12%, då finns alltid en ganska hög risk att förlora hela eller delar av pengarna. Läs Tessins villkor noggrant och fundera igen. Men som sagt, 10-12% innebär hög risk.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-12 klockan 21:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.