Länga räntefonder vid börsras
Sök:

Länga räntefonder vid börsras

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christian

ställde för sedan frågan: Länga räntefonder vid börsras

Hej!

Jag kollade nyss på AMF räntefond lång och SPP obligationsfond, de har vänt av uppåt sen raset började. Spiltan räntefond Sverige däremot har vänt av nedåt, det har ju höjts ett varningens finger för den på vissa håll och även om en vecka är kort tid så är det ju intressant att den gör tvärtom mot de långa. Men det har väl att göra att den innehåller mycket företag antar jag?

Jag vet att det har skrivits massor om räntefonder här på bloggen, men det verkar som att de flesta kan hålla med om att det är ganska komplext att förstå dem. Jag undrar om nån kan förklara varför de långa räntefonderna har vänt så snabbt och går upp nu när börsen går ner.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Mycket förenklat:

AMF Räntefond Lång köper obligationer utgivna av bra företag (samt stat och kommun). Risken att de går i konkurs är låg. Spiltan Räntefond Sverige köper obligationer utgivna av dåliga företag. Risken för konkurs är större.

I dåliga tider (t.ex. när börsen faller) ökar efterfrågan på säkra obligationer.

Ergo, AMF stiger medan Spiltan minskar i värde.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det är väl Spiltan Högräntefond som köper dåliga räntepapper? Är korta räntor generellt sämre än långa räntor?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Hej Emil!

  Spiltan Högräntefond investerar inte i ”dåliga räntepapper” utan i företagsobligationer mot lite mer högriskbolag. För att dom gör detta så får dom också högre ränta på sina utlåningar därav den högre förväntade avkastningen.

  Korta och långa räntor utgör olika syften, läs gärna mer om räntor i denna artikeln som Jan har skrivit!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Det är komplicerat.

  Spiltan Räntefond Sverige skapar avkastning genom kreditrisk. Med andra ord köper de obligationer utgivna av företag med relativt låg kreditrating (high yield) i hopp om att företaget får högre kreditvärdighet i framtiden (investment grade). Avkastningen skapas när riskpremien sjunker. Det är alltså företag som balanserar på gränsen mellan HY och IG. Uppskattad kreditrating för Spiltans innehav är BBB- (precis på gränsen).

  Risken med Spiltan är att om det börjar gå riktigt dåligt så kan bolagen bli nergraderade (fonden tappar värde) samt att det blir svårare att sälja obligationerna (s.k. likviditetsrisk, fonden tappar värde). I dåliga tider finns det nämligen inte så många som vill låna ut pengar till företag det går dåligt för. Men i och med att kapitalbindningen för innehaven är kort (1,5 år) är risken att fonden går minus överlag låg.

  AMF Räntefond Lång skapar emellertid avkastning genom ränterisk. En lång obligation blir mer värd om nya obligationer som ges ut ger lägre ränta. Alternativ om efterfrågan på säkra obligationer ökar (folk flyr aktiemarknaden och behöver parkera sina pengar någonstans). Vilket normalt sker när ekonomin går dåligt. Därmed varför AMF går upp och Spiltan ner något.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 4. Vit pil

  Visst är det så att fonderna med företagsobligationer generellt har högre risk än t.ex. AMF Räntefond Lång. Det betyder inte att AMF Lång är riskfri heller (mycket hypotekslån). Inte ens sparkonto med insättningsgaranti är riskfritt då insättningsgarantin är en försäkring som förutsätter att i stort sett bara någon enstaka nischbank får problem, blir det värre än så finns ingen täckning.

  Så just nu är läget att AMF lång stiger för att räntan går ner på den typen av säkrare krediter och Spiltans Högräntefond och IKC avkastningsfond sjunker för att räntan på företagsobligationer går upp pga av den generellt högre risken i företagsobligationer. Så tror man på en konkursvåg bland större företag i Sverige så kan det vara läge att dra sig ur den typen av fonder. Om det inte blir så kommer fonderna repa sig och istället kunna dra nytta av dom högre räntorna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Razorback

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-01 klockan 18:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.