Långsiktig belåning på aktieportfölj
Sök:

Långsiktig belåning på aktieportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Yaöoo

ställde för sedan frågan: Långsiktig belåning på aktieportfölj

Hej!

Kan man inte belåna sin portfölj till 20% typ och ha denna belåning konstant? Låt oss säga att börsen går ner 50%, då är min belåningsgrad fortfarande 40% (Ofarligt).

Vad ser ni för risker med detta om man har belåningen långsiktigt (10-15 år)?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Självklart kan man belåna sin portfölj med 20%, däremot så får man betala en ränta för detta lånet hos sin bank, finns nog ingen bank som lånar ut dom pengarna gratis.

Den största risken jag ser är att villkoren för lånen kan ändra sig vid kriser och då har du inte samma förutsättningar som när du påbörjade lånet. Du kan då bli tvingad att sälja av den belånade delen och då finns det inte mycket kvar på kontot.

Sedan att du själv inte mentalt klarar av en sådan nedgång med hävstången som du själv lagt in med belåning, att du då blir rädd och säljer av.

Jag ser inte så mycket mer risker med belåning än dessa. Förutom självklart en helt ekonomisk kollaps där vi får en så stor nedgång att hela ditt kapital försvinner då du sitter med belåning och måste tvångssälja ditt innehav.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Robin.

  Skulle du kunna kommentera din tankar till min fråga som jag lagt ut men inte riktigt fått svar på. Du verkar duktig på detta. Min fråga har rubriken – Rebalansera med värdepapperskredit.

  Tack på förhand. /Hampus

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Hampus

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-10 klockan 18:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.