Fråga om portfölj om 2 000 000 kr på 20 års sikt med 4 fonder
Sök:

Fråga om portfölj om 2 000 000 kr på 20 års sikt med 4 fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jacke

Den här artikeln publicerades 2017-04-07 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fråga om portfölj om 2 000 000 kr på 20 års sikt med 4 fonder

Angående min fondportfölj långsiktigt 15-20års sikt.

 • LF global index 50%
 • Amf småbolag 15%
 • Spiltan investement 20%
 • LF tillväxtmarknad index 15%

Vad tycker du om portföljen och fördelningen i %? Köper månadsvis. Pengar på kort sikt har jag på högräntekonto med 0,70% ränta.

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej Jacke,

Tack för din fråga. Utifrån dina fondval så skulle jag resonera som följer:

Du har en lång tidshorisont – bra! Tänk bara på att det är från varje givet ögonblick. Annars bör man minska risken ju närmare sitt sparmål man kommer.

Tillgångsslaget är det som bestämmer avkastningen och därmed risken i form av svängningar (volatilitet) mest. Du har på en strategisk nivå valt 100 % aktier. Det betyder högst avkastning över tid men också högst risk. Det är inte orimligt att din portfölj ett enskilt år kommer att ligga någonstans i intervallet -30 % till +45 % procent. Det är svängningar man behöver kunna klara av.

Tittar vi på en taktisk nivå så har du blandat mellan stora internationella bolag (Länsförsäkringar Global Indexnära) och småbolag (AMF Småbolag). Du har även en viss riskspridning mot Sverige via Spiltanfonden och mot tillväxtmarknader.

 • Det jag saknar bland fonderna är exponering mot Asien. Titta på t.ex. Swedbank Robur Access Asien som är billig och ger en bra exponering alternativt AMF Stilla havet.

Om man tittar på fonderna i sig så är det bra fonder med låga avgifter som följer sina index bra. Så check där också.

Om jag skulle utgå från mina förutsättningar och min riskprofil, då skulle jag säga att det är lite för hög risk för mig och jag skulle i ett första steg minska till:

 • 90 procent aktier
 • 10 procent ränte- och obligationsfonder

Det är många gånger bättre än 100 procent aktier då man kan:

 1. Plocka ut pengar från räntedelen om man skulle behöva det
 2. Köpa på sig mer när en av två krascher på -50 procent kommer att komma under perioden

Alternativt kan man ju lösa ovanstående två punkter med att belåna portföljen om man vet vad man gör. Jag påstår att upp till 30 procents belåning så länge man ligger inom den lägsta räntan hos Nordnet / Avanza så är det okej.

Slutligen så skulle jag i en så stor portfölj diversifiera till fler tillgångsslag. Jag har ju en portfölj som iof är något större men då har jag även tagit med andra tillgångar såsom:

Ett sista tips är att sätta ihop portföljen hos Morningstars portföljhanterare, då får du dessutom en bra sprängskiss på hur ditt innehav fördelar sig över branscher, företag och regioner.

Hoppas att du fick saker att fundera på!

Hälsningar,
Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Jan. Kommer att köra 100% aktier. Belöning är inte aktuellt då jag sparar 13000 månadsvis från lönen. Jag kan minska lite Glob o Sve och lägga 10% i Swedbank access asie. Men hur mycket olika el LF tillvex index och Swedbank access Asien? Då blir det så här. Under tyden har jag bytt globalfonden.

  Spiltan Global inv 50%
  Spiltan inv 25%
  LF tillväxt index 15%
  Swedbank access Asien 10%
  Den i % är inte så lätt eller hur?
  Om jag inte hade bott här i Sve hade jag kört.
  75% Global index och 25% tillväxtmarknad index.
  Mvh.jacke

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacke

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jacke: sparkontot ger dig en köpkraftsurholkning på 0,7% – 1,8% (inflationstakten just nu: http://www.riksbank.se/sv/Penningpolitik/Inflation/Inflationen-just-nu/) = -1,1%. Du förlorar pengar på ditt sparval. Givetvis gör jag ett grovt antagande om en placeringshorisont om 1 år? Om det är kortare placeringshorisont än så, då är det så klart rimligt att du kanske rent av slår inflationstrycket. I sådana fall ger jag mig direkt.

När det kommer till allokering i din investeringsportfölj – den frågan är högst subjektiv. Hur ser du på ditt årliga avkastningskrav? Avkastningskravet är väldigt nära kopplat till volatilitet. Om du vill ha 10% på ett år, då bör du satsa på att allokera i något som ger dig minst 10% per år i volatilitet eller en placering som ger dig högre volatilitet än 10% per år, men där strategin då istället är att ha en fraktion av din portfölj i värdepapperet så att du får motsvarande 10% volatilitets påverkan på din totala portfölj. Låt mig förklara:

Om du har ett värdepapper som har en 50% volatilitet (sådana finns, du kan hitta de genom en enkel filtrering baserat på volatilitet hos din aktiemäklare) och du vill ha ut 10% volatilitets påverkan på din totala portfölj, då kan du placera 20% i detta specifika värdepapper. Vad du då får är en 20% ursprungsallokering X 50% volatilitet = 10% volatilitets påverkan på din totala portfölj. Du riskerar således 20% av din portfölj för att få samma volatilitet/avkastningspotential som en 100% allokering i ett värdepapper med 10% skulle ge dig. Exponeringen är lägre, men avkastningspotentialen är densamma.

Men åter igen, vad du vill uppnå i avkastning är avhängigt volatiliteten i det/de tilltänkta värdepapperen du vill placera pengar i. Resten är en fråga om ursprungsallokeringen och rebalansering av densamme. Hoppas jag har varit pedagogisk nog. Frågor?

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej.
  Vilken svar. Fattar ingetting. Du säger att man kan lika bra ha bara global fond? Målet är 5-9% årligavkastning. Portföljen just nu ca.2milj. Avanza Isk. Gillar billiga index fonder. Hur hade du gjort? Korta pengar handlar om ca.50000 kr.
  Mvh.jacke

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacke
 2. Vit pil

  Hej Jacke,
  Om du vill ha mellan 5-9% avkastning i medeltal under 15-20 års sikt så är din portfölj bra sammansatt. Med en så stor tyngd i aktier så kommer du ha en stor variation i avkastning mellan olika år (dvs. stor volatilitet), men det spelar ingen större roll när det handlar om 15-20 års sikt.

  Dina fonder är billiga och bra avvägda skulle jag säga.
  Pengar på kort sikt spelar ingen roll egentligen, det bör inte röra sig om några summor i vart fall.

  Jag tycker inte att du behöver göra några större förändringar, du ligger tungt investerad mot aktier, så länge du känner att du klarar av stora svängningar så är det inget problem. Annars kan man gå över lite mer mot ränte/obligationer och guld/silver.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-07 klockan 14:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.