Långsiktig vinst oavsett val av aktier?
Sök:

Långsiktig vinst oavsett val av aktier?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ida

ställde för sedan frågan: Långsiktig vinst oavsett val av aktier?

Hej,

du säger ju att man långsiktigt bör gå med vinst om man investerar på börsen och vågar låta bli pengarna och låta ränta på ränta-effekten göra sitt. Jag är totalt ny på detta och min fråga är om du kan förtydliga detta? Gäller detta oavsett vilka aktier/fonder jag kör på? För det känns ju som det inte kan vara så att allt går med vinst långsiktigt? Eller menar du att om jag köper en bredd av aktier inom olika nisher på marknaden (säg att jag lägger 100 kr i fem olika nisher då som industri, handel och annat alltså totalt 500 kr i fem olika pottar jämt fördelat) så kommer förlusten i ena potten (ex. handel) att övervägas av vinsten i de andra (industri och de andra)?

Tack för svar på förhand och stort tack för en pedagogisk pod som öppnat mina ögon för sparande och privatekonomi.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Ida!

Teoretiskt så är svaret ja, däremot så kan du absolut träffa av bolag som skulle kunna konkursa eller liknande och därför så överstiger förlusten den övriga vinst.

Men att börsen går upp över tid är ett faktum, detta då världen utvecklas och växer samt bolag tjänar mer pengar, då bör dessa bolag bli värda mer också och börsen består av bolag.

Däremot är det lättare att köpa en global indexfond som t.ex Avanza Global så får du exponering mot över 1000 bolag över hela världen och följer världens utveckling. Läs artikeln ”Globala Barnportföljen” och kom tillbaka med någon ny fråga om något dyker upp!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-08 klockan 15:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.