Långsiktigt bostadsspar i HSB till barn
Sök:

Långsiktigt bostadsspar i HSB till barn

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin Engström

ställde för sedan frågan: Långsiktigt bostadsspar i HSB till barn

Hej!

Vi har bostadssparat åt våra barn i HSB sedan de föddes och valt fonden Swedbank Robur Etica Global. Problemet är att pengarna sätts på en vanlig depå (med 30% skatt på vinsten) samt att Swedbank tar en relativt hög fondavgift. Jag funderar på att flytta över alla pengar som inte är poänggrundande till en KF barn istället. Följden blir att vi får deklarera för barnen varje år. Vinsten blir större valfrihet och (förhoppningsvis) lägre skatt.

Vilka fördelar och nackdelar är det med att flytta över barnens pengar? Det blir ju lite meck så frågan är om det är värt besväret 🤔

Tack för hjälp och vägledning!

Med vänliga hälsningar,

Malin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Malin!

Tycker du ska börja med att läsa denna artikeln av Jan: ”KF, ISK eller AF”.

Dom största fördelarna ni får med en KF är:

  • Det juridiska skyddet att pengarna tillhör barnet och inte blir inblandat i dödsbo eller skilsmässan om någon utav dessa skulle ske.
  • Mer förmånlig beskattningsform.
  • Ni får själva välja när ni vill ge bort pengarna, dom blir inte barnets direkt den fyller 18 år.

Nackdelar:

  • Går ej att kvitta vinster mot förluster.
  • Om man har tänkt äga aktier så är man inte direkt ägare till dessa utan försäkringsbolaget står som ägare.

Finns säkert fler Pros/cons, men hoppas du har lärt dig något!

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-07 klockan 11:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.