Långsiktigt sparande
Sök:

Långsiktigt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael

ställde för sedan frågan: Långsiktigt sparande

Hej!
Jag har ett ISK som privat pensionssparande och tidshorisonten är väl minst 36år från nu. Jag sparar 3500kr i månaden plus att jag också satt in ett par hundra tusen i omgångar när jag började spara för ett antal år sen i denna passiva generationsfond. Den har ungefär 100% aktier, låg avgift med bra betyg och i stort sätt är jag väldigt nöjd med avkastningen på den. Det finns givetvis bättre och även sämre. Blir nyfiken vad andra tycker om ett sånt här upplägg?
jag är rätt lugn nu under Corona tider även fast jag ser att jag förlorar pengar men tycker ni att man ska fortsätta eller kanske göra någon ändring? och som sagt det är ju väldigt lång tid innan jag ska ha pengarna.
Vilket är bättre av en fondförsäkring eller en traditionell försäkring för tjänstepensionen?
och slutligen finns det ett speciellt datum i månaden där det är bättre att man månadssparar/köper? Har hört att det är bättre mitt på månaden kring 15-16 än i slutet?

Tack på förhand!

Mvh/Mikael

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Oj, många frågor :)

Jag undrar om det inte är värt det lilla extra arbetet att själv vikta om fördelningen räntefonder/aktiefonder istället för att använda en sk generationsfond (som gör det åt dig). Lysa kan nog också vara värt att kika på.

I en fondförsäkring brukar du ha möjlighet till att bara välja aktiefonder (vilket borde vara klokt med tanke på tidshorisonten). I en traditionell försäkring har du ingen eller liten valmöjlighet och andelen aktiefonder är begränsad. I collectums senaste upphandling tror jag Alecta har högst andel aktier (60% fram till 65 år).

Nåt extra bra återkommande datum för fondköp är jag inte bekant med dessvärre. :)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-17 klockan 18:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂