Långsiktigt sparande
Sök:

Långsiktigt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Långsiktigt sparande

Funderar på två olika alternativ för mitt sparande vars spartid är över 15 år:

Alternativ 1
Fondinnehav:
100 % aktiefonder

Strategi: Sitt lugnt i båten vid börskrascher, pengarna kommer hur som helst växa på sikt.

Alternativ 2
Fondinnehav:
90 % aktiefonder, 10% räntefonder

Strategi: Vid börskrasch sitt lugnt i båten, men när börsen tydligt börjar återhämta sig, köp då aktiefonder för den andel räntefonder som finns i portföljen. Då får vi köpa aktiefonder till rea. Räntefonderna fungerar även vid en börskrasch som en krockkudde.

Vilken alternativ föredrar ni? Vilket alternativ bör ha vuxit mest efter 15 år? Vilka risker ser ni?

Rikatillsammans verkar starkt förespråka att ha en mycket större andel räntefonder. Men i och med att spartiden är så pass lång så kan jag inte förstå att jag ska ha räntefonder, min avkastning måste ju då bli väsentligt sämre?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag föredrar starkt alternativ 2 av den anledning du beskriver under ”Strategi”.

Har man otur så är man med om två börskrascher på 15 år och då kan det bli knapert i portfölj nr 1.

Men i portfölj nr 2 har du haft två möjligheter att dra nytta av ’Rean’ i en nedgång eller krasch och det ger en enorm fördel.

Mvh Eric

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Statistiskt tror jag att alternativ 1 kommer att klå alternativ 2 med råge. Men det handlar ju också om psykologi. Klarar du att sitta still i båten efter en riktig nedgång?

Det kanske beror lite på hur flexibel du är med uttag av pengar också. Är det till pension du sparar som du inte bestämt exakt när den kommer inträffa så kanske du kan vänta med att ta ut den ett år om det skulle bli katastrof på börserna just då?

Några tankar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-19 klockan 14:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.