Långsiktigt sparande
Sök:

Långsiktigt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av T

ställde för sedan frågan: Långsiktigt sparande

Har denna placering för ett långsiktigt sparande.har på ett år en avkastning på ca 16% just nu.Behövs bättre spridning eller håller detta för ett sparande över 10-30 årAMF räntefond lång   20%DNB Global Indeks  20%SPP Aktiefond USA 20%  (med nuvarande marknads ekonomi är jag lite osäker på denna)Spiltan Dalarna 20%Swedbank Robus USA 20% Ser ju nu att det är två USA och minst en ska ju bytas men frågan är ju om det räcker med att byta en eller båda. Tacksam för svar

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

För den tidshorisonten tycker jag du har för mycket ränta, för lite USA/Global och för mycket svensk spetsfond (Spiltan Dalarna).

Jag tycker man ska ha en bred global indexfond för så långt sparande. Jag kör utan räntefond. Om man månadssparar löpande så hjälper man till att köpa billigt i svackor ändå. Vill du trots allt ha en räntefond så behåll 5-10% AMF Räntefond lång. Jag skulle sedan bytt ut alla fonder till SPP Aktiefond Global A som har ca 55% USA och ca 10% Asien. Totalt 2000 bolag över hela världen. Risk 5 av 7. En global indexfond sköter sig själv och jag tror inte gemena man kan över en så lång period hela tiden hålla sin portfölj över index. Jag kan iaf inte det.

Nä, gör det enkelt för dig är mitt råd. Jag har över en miljon i global indexfond utan räntor. Går bra och sover gott om natten. Behöver inte ombalansera varje år eller sälja/köpa fonder och tänka på risker osv.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vill ju hitta en bra spridning över detta, så om man skulle ta 5 st indexfonder vilka skulle man satsa på?
  är ny på detta så har inte hunnit läsa på så himla mycket.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Precis som Elin skriver, läs artikeln om Globala barnportföljen. En globalfond typ LF Global Indexnära är ju redan spridd och klar. Den har ca 1500 av de största bolagen i världen. SPP:s motsvarighet har ca 2000 samt lite mer Asien och lite mindre USA, i övrigt rätt lika, men SPP är något dyrare. Å andra sidan; om du lägger till en Asienfond eller tillväxtmarknadsfond till LF Global så är de oftast lite dyrare och då åker snittavgiften upp samt att du behöver ombalansera en gång per år. Undantaget är Swedbank Robur Access-fonderna där alla kostar 0,20%, så även deras Asienfond.

  Jag själv kör SPP om möjligt, annars LF Global och i tredje hand SEB Etisk Global Indexfond. Alla tre är bra.

  Att börja lägga in specifika bransch- och/eller regionfonder i ett långsiktigt sparande tror inte jag på. För det första är det svårt att avgöra hur stor del av portföljen som ska ha en given fond. För det andra gör det oftast väldigt lite över tid att bara ha typ 5% i en given fond om den inte ökar väldigt mycket. Om den skulle göra det så skulle jag dessutom reta mig på att jag inte tog en större andel. Sen köps de flesta fonder till lägst 100kr vilket gör det svårare att köpa typ 3% om man inte kan spara så mycket varje månad. Om man vill ha 2,5% måste man månadsspara 4000:-.

  Nä, jag tror fortfarande på en globalfond som bästa alternativet. Flera regioner, flera typer av bolag inom olika branscher. Diversifierat och klart.

  Dina PPM-pengar placeras i en global indexfond om du inte gjort något eget val.

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-19 klockan 12:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.