Långsiktigt sparande
Sök:

Långsiktigt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Josef

ställde för sedan frågan: Långsiktigt sparande

Hej!

Tänkte dra igång ett eget pensionssparande i följande fondportfölj. (+25 år)

Följt Rikatillsammans någon månad och är tacksam för att sparande äntligen förklaras på ett enkelt och smidigt sätt.

 • Länsförsäkringar Global indexnära (30%)
 • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad indexnära (25%)
 • Spiltan aktiefond investmentbolag (15%)
 • Spiltan räntefond sverige (15%)
 • Amf räntefond Lång (15%)

Frågorna är då:

 1. Eftersom Globalfonden innehåller USA, Europa & Japan så räcker det väl med en globalfond istället för att ha flera olika som ex. SPP aktiefond USA, Spp aktiefond Europa osv..
 2. För att få en spridning över Asien, Så finns det Swedbank Asien samt LF tillväxt.
  Gått igenom dessa två och de verkar ha samma innehav av aktier och regioner dock LF mer av Sydamerika, mellanöstern och Afrika. Frågan är då vilken som är bäst av dessa?
 3. Försökt förstå mig på räntefonder ett tag nu dock utan framgång 🙁
  Fördelningen mellan långa och korta är det ett rimligt upplägg? (AMF räntefond lång/ Spiltan räntefond Sverige.)

Lite försiktig och vill gärna ha några krockkuddar eller broms som Jan beskriver det.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Josef!

 1. Ja, en globalfond räcker långt.
 2. Svårt att säga vilken som är bäst. LF är bredare, men Access Asien billigare. En globalfond och LF ger en fullständig exponering mot hela världen.
 3. På så lång tid hade jag skippat obligationer, men välj annars hälften AMF Lång och hälften Spiltan Högräntefond. Den sistnämnda har hög avkastning och rörlig ränta vilket är bra när börsen svänger och räntorna låga.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad gäller räntorna så är ju Spiltan-fonden en ren företagsobligationsfond och jag tror AMF lång är ca2/3 företagsobligationer. Det innebär en högre korrelation med aktier än statliga obligationer och historiskt inte så mycket mer avkastning. Räntefondernas främsta funktion är ju att hålla emot i en nedgång och sedan köpa aktier för (delar av dem) vid ombalanseringen.

Jag skulle övervägt att minska ner andelen företagsobligationer kraftigt (personligen till max 5%) och tittat på guld, realräntefond och AMF räntefond mix som alternativ.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det handlar inte om innehaven är företagsobligationer eller inte. Det är kreditratingen som är viktigast. High Yield lär torska ordentligt vid en börskrasch medan Investment Grade tvärtom öka i värde.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-17 klockan 12:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.