Långsiktigt sparande: Fonder vs Aktier
Sök:

Långsiktigt sparande: Fonder vs Aktier

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon

ställde för sedan frågan: Långsiktigt sparande: Fonder vs Aktier

Hej,

Jag håller på att sätta ihop en långsiktig portfölj och kan inte riktigt bestämma hur jag ska göra i fördelningen aktier vs fonder.

Å ena sidan tycker jag att det är intressant med aktier för att kunna vara mer nischad, kunde återinvestera utdelningar etc.
Å andra sidan inser jag mer och mer vad svårt det är med ”stock picking” och min tro är nog i slutändan att jag i bästa fall kommer hamna runt index långsiktigt ändå.

Min tanke är att det ekonomiskt borde gå lika bra att köpa fonderna, inte minst då detta är enklare, dock med den nackdelen att det kostar mig runt 0,3% i avgift årligen (t.ex. PLUS Småbolag Index). Jag blir dock lite osäker på om det är mer pengar jag liksom går miste om pga. att välja fonder. T.ex. att återinvestera aktiers utdelning, men jag tänker att fonden gör det åt mig så att det inte blir någon skillnad.

Givetvis är ett alternativ att mixa aktier/fonder vilket nog blir aktuellt men det jag är nyfiken på att höra är om jag ”missar” någon nackdel med att ligga tungt i indexnära fonder?

Tack!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om man är lite intresserad så tycker jag inte att man ska vara rädd för att äga aktier. Om en pilkastande apa kan slå en professionell fondförvaltare så kan väl jag?

Jag resonerar att genom att äga många olika aktier i olika branscher så kommer avkastningen inte avvika från index alltför mycket. På så sätt kan jag ändå välja aktier i branscher och företag jag tror på, går det bra är det kul, går det dåligt har jag i alla fall gjort det jag tror på. Och även 0,3 % avgift gör lite skillnad i längden…

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Köp aktier för 10% av kapitalet och investera resten i indexfonder. Aktiefonder återinvesterar utdelningarna automatiskt så du förlorar ingenting på att ha fonder. Avgifter är viktiga, men så länge man håller dem hyfsat låga så är det inga problem.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    PerW

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-20 klockan 11:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.