Långsiktigt sparande i Lysa eller i investmentbolag?
Sök:

Långsiktigt sparande i Lysa eller i investmentbolag?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jörgen

ställde för sedan frågan: Långsiktigt sparande i Lysa eller i investmentbolag?

Hej,

jag håller på att bygga upp ett långsiktigt sparande till pension. Jag vill att det ska sköta sig själv i möjligaste mån och har startat ett Lysa-konto med 90/10 aktier/ räntor.

När jag läst lite om investmentbolag tycker jag det låter som att deras affärsidé också borde passa för ändamålet. Man får riskspridning och det passar för passivt, långsiktigt sparande.

Finns det några klara nackdelar med att spara i investmentbolag istället för med en fondrobot? Några klara fördelar?

Tacksamt för svar!

Jörgen

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Sverige är ca 1% av den totala aktiemarknaden.

Investmentbolagen äger ett fåtal bolag inom den procenten. Du får alltså exponering mot en bra bit under 1% av den totala aktiemarknaden genom att köpa alla Investmentbolag i Sverige. Men alla är inte bra.

Kommer den 0,1%-0,3% av aktiemarknaden där du är vara den bäst presterande kommande 20-100 åren? Ja kanske vem vet

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det ena behöver inte förta det andra. Separera din investeringar. Du kan då reagera om något går dåligt. Jag har mina investeringar uppdelade. Inom parentes anges avkastningen för 2019:

Utdelningsaktier (22 %)

Investmentbolag (34 %)

Globala fonder (18 %)

Sverigefonder (25 %)

Tillväxtmarknadsfonder (19 %)

Det klart att det hade varit bra om allt varit investerat i investmentbolag. Men nästa år kanske det är helt annorlunda. Ca 25 % avkastning i medel är väl helt OK.  Man kan inte gå tjura för att man inte satte alla pengarna på en fastighetsfond som avkastade 60 % 2019.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej. Fördelar med investmentbolag är att man kan köpa kvalitativ aktiv förvaltning till ett väldigt lågt pris . Prestationsmässigt så har jag för mig att de svenska investmentbolagen har slagit index de senaste åren. Dock har jag för mig att man inte gjort några längre studier än 15 år där man jämfört prestationen mellan index och investmentbolag Nackdelen som jag ser det är att det är mer komplicerat att månadssparande i , dock finns spiltan aktietiefond investmentbolag.

Stora fördelen med Lysa är att man upprätta ett konto samt starta en månadssparande och sen glömma bort det helt. Som ovanstående kommentarer behöver den ena inte utesluta det andra. Jag själv äger både indexfonder och direkt ägande aktier i investmentbolag. Läs på om substansrabatten när det kommer till investmentbolag.

https://blogg.nordnet.se/investmentbolag/

http://ibindex.se/ibi/#/index

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Spar själv i Spiltan Investmentbolag till pensionen ( bland annat) är mycket nöjd!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ok, 1000 tack för era svar! Jag behåller nog Lysa och skapar ett investmentbolag-sparande parallellt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-10 klockan 20:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.