Långsiktigt sparande till barnbarn
Sök:

Långsiktigt sparande till barnbarn

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carsten

ställde för sedan frågan: Långsiktigt sparande till barnbarn

Hej, jag har 3 st barnbarn som jag tänker jag skall starta ett månadssparande till, över lång sikt. Vet att Jan i en tidigare artikel pratat om globala barnportföljen, men det pratas ju även mycket om Lysa konto. Var är bäst att starta ett sparande ?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har gjort en jämförelse mellan globala barnportföljen och LYSA här och kom fram till att de är i princip identiska. Jag själv föredrar fondroboten av smidighetskäl och brukar rekommendera den till andra. Även om det tar emot lite personligen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Jan, ja mina egna tankar landade väl oxå i fondroboten av just smidighetsskälen, men novis som man är så kändes det bättre att stämma av lite..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carsten

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det låter som dina barnbarn är små och sparhorisonten ligger 10 – 15 år eller mer bort. Om det är så finns ingen anledning att välja annat än 100 % Avanza global. Då får du en smidig lösning till en låg avgift.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Avanza Global består av stora bolag i de mest utvecklade länderna i runda tal på följande sätt:

  65% USA
  20% Europa (utan Sverige)
  10% Japan
  5% Australien och Asien (utan Kina)

  https://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Overview.aspx?perfid=0P0001DZCS&programid=

  Du kan inte tänka dig att ändra något i fördelningen? Kanske minska USA något, eller komplettera med fonder som innehar lite Kina, Indien och Brasilien eller Sverige? Globala småbolag låter inte så dumt heller på lång sikt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tale

Nej varför det.

Jag kollade hur Avanza global gått hittills i år och jämförde med global barnportföljen. Man missar 6 % i avkastning bara i år.

Barn/barnbarn sparande på lång sikt ska göras i en bred global indexfond med så låg avgift som möjligt, dvs Avanza global.

Argument av typen sprida innehaven till småbolag, Asien och liknande kan innebära högre avkastning i vissa lägen. Men det är till priset av högre avgifter och att man måste hålla koll. Asienfonder, Brasilien och liknande kan hastigt sjunka 10, 20, 30 % till följd av politiska oroligheter och annan liknande påverkan.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Globala Barnportföljen innehar 85% aktiefonder, 10% räntor och 5% guld, så jämförelsen med Avanza Global är inte helt rättvis. Guld har man i portföljen av en viss anledning.

  Globala småbolag har ganska stora chanser att slå en global indexfond på lång sikt, men kan vara riskfyllt på kort sikt. Samma sak med svenska småbolag. – PLUS Sverigefond Småbolag är en ny indexfond som verkar lovande (om man inte vågar sig på att chansa på de aktiva).

  Lite tveksam när det gäller andra Sverigefonder (index), men t.ex. Spiltan Aktiefond Investmentbolag har gått betydligt bättre än världsindex på 5 år.

  Tillväxtländer har gått sämre under de senaste åren än världsindex, men på andra sidan har utvecklingen mellan MSCI World och ACWI på historiskt sett varit ytterst marginell, så att lägga till 12% tillväxtländer kanske gör varken från eller till. Situationen kan dock vara mycket annorlunda om 10 år, svårt att sia, men bäst att inte ta alltför mycket i förskott.

  USA-börsen kan också sjunka pga. av politiska eller andra orsaker, så 65% i dollar av portföljinnehavet kan vara värt att reflektera över. Därtill finns en valutarisk som man ska vara medveten om.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Om man kompletterar Avanza Global (eller LF Global Indexnära) med andra indexfonder så att fördelningen liknar MSCI ACWI IMI blir avgifterna inte märkbart högre.

  Jag håller inte med om att man måste hålla extra koll om man lägger till tillväxtmarknader och globala småbolag. De kommer att svänga lite mer än en global indexfond men det tillhör till saken, man får tänka långsiktigt. En annan fördel utöver sannolikt något bättre avkastning är att andelen USA är redan nere på 55%. Lägger man till 10% Sverige är andelen USA mindre än hälften.

  (Lysas 40% USA är nog i det minsta laget och 20% Sverige i det högsta. Jag skulle också ha valt andra Sverigefonder.)

  MSCI World vs MSCI ACWI
  https://thoughtfulfinance.com/2019/01/31/msci-world-vs-msci-acwi/

  MSCI ACWI IMI
  https://www.msci.com/documents/10199/4211cc4b-453d-4b0a-a6a7-51d36472a703

  Why global small-cap stocks are becoming an important…
  https://www.msci.com/www/blog-posts/why-global-small-cap-stocks-are/0610121666

  (MSCI World består av stora bolag i de mest utvecklade länderna, ACWI innehar också tillväxtmarknader och IMI globala småbolag.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-11 klockan 11:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.