Långsiktigt sprande för nybörjaren
Sök:

Långsiktigt sprande för nybörjaren

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Philip

ställde för sedan frågan: Långsiktigt sprande för nybörjaren

Hej!

Jag har tänkt påbörja ett långsiktigt sparande (ca 25-30år) men kan inte säga att jag helt förstått innebörden av de olika sparformerna ännu. Jag har såklart frågat nära och läst runt en del och försökt få en bra inblick i de hela.

Men vad skulle du säga är bäst för mig att sattsa på för ett långsiktigt spranade? Även kanske ge tips på relevanta investmentbolag, fonder eller aktier osv..?

Mvh

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

För ett långsiktigt sparande kör Jan själv Globala Barnportföljen. Hur man kommer igång med dem finns det två ingående avsnitt om:

Kom igång med att spara till barnen, med Claudia Galli Concha

Kom igång med att spara till barnen, del 2 av 2

Vad kring sparformerna undrar du? Kör en snabb sammanfattning.

– Aktier. Du köper en del av ett bolag, kräver mycket tid och kunskap om man ska vara bra på det. Hur man tjänar pengar på aktier: https://www.youtube.com/watch?v=JitZU-FuhUo
– Fonder. I en aktiefond får du en färdig ”påse” med aktier utan att du själv behöver göra en analys.

Skillnaden mellan aktier och fonder förklarar jag i denna video: https://www.youtube.com/watch?v=AWsNoHHq4NM

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack så mycket för ditt svar, ska ta mig tid att titta/lyssna på det du rekommenderar och se om jag förstår de hela rätt.

  Lite impulsivt började jag för ett par månader sen, av rekommendation, spara i tre styckena aktiefonder efter att jag relativt nyligen tagit studenten & börjat jobba och har en fast månadslön, som jag för övrigt kan spara en större del av varje månad. Då i stället för att lägga pengarna på hög varje månad valde jag tre fonder jag blev rekomenderad, spiltan aktiefond investmentbolag, länsförsäkringar global indexnära och Skandia småbolag sverige.

  Nu efter blivit lite mer påläst har jag insett att ta första bästa bara för någon rekomenderar något inte är de klokaste när de gäller värdepapper. Men också även om detta är rätt fonder för mig att spara i för långsiktig ändamål?

  Mvh
  Philip

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Philip, Ts
 2. Vit pil

  Spiltan aktiefond investmentbolag är en Sverigefond (en fond som rekommenderas på bloggen), Länsförsäkringar global indexnära är en globalfond (och Jans egen favorit faktiskt) och Skandia småbolag Sverige är precis som det låter, en svensk småbolagsfond. Jag personligen hade inte valt den småbolagsfonden då den både har hög avgift och inte är bland de med bäst resultat senaste åren. Jag tycker du tänkt rätt ändå, en globalfond, en Sverigefond och småbolag är mer riskspridning än många kör! På lång sikt rekommenderas på denna blogg denna fördelning:

  60% globalfond
  20% Sverige
  10% Tillväxtmarknad/Asien
  10% Ränte- och obligationsfonder

  Exempel på fonder: https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2018/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Philip,

Du skriver:

…men kan inte säga att jag helt förstått innebörden av de olika sparformerna ännu.

Kan du förklara lite vad det är du inte förstått? Vilka sparformer är det du funderar på? Jag hjälper dig gärna.

/Indexpatronen

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tjenare, tacksam för att du vill hjälpa mig på vägen, men inser att jag formulerat min fråga lite felaktigt och något otydligt. Min egentliga fråga var innebörden av olika typer av fonder t.ex räntefonder, aktiefonder, hedgefonder osv.. och vad som egentligen är lämpligast om man är ute efter säkra kort för ett långsiktigt sparande där man kan tänka, ” så, nu slänger jag in dessa i garderoben i 20 år..ses” Men det kanske handlar mer om smaksak och att de inte finns något rätt eller fel, utan istället handlar de om kunskapen hos varje enskild person. Det vill säga att alla typer av fonder passar inte för allas ekonomiska tänk och agerande.🤔

  Hoppas du förstår vad jag menar & att de inte blev allt för otydligt!

  Mvh
  Philip

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Philip, Ts

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Philip,

För ditt långsiktiga sparande som du vill låsa in i garderoben så tycker jag du ska välja Lysa med en så kallad 90/10-portfölj. Det innebär att pengarna du sätter in (och även innehavet) fördelas på 90% aktieindexfonder och 10% räntefonder. Lysa är ett riktigt ”vi ses om 20 år”-sparande. Du kan sätta upp ett autogiro på allt från 200:- och uppåt och det kommer hela tiden fördelas 90/10. Lysa gör också ombalansering om det behövs så att du alltid håller 90/10.

Lysas aktieindexfond innehåller flera olika indexfonder och motsvarar sammansättningen Jan har i sin Globala Barnportfölj. Det är till och med så att Jan har nämnt någon gång att ett sparande hos Lysa i 90/10 kan vara snäppet bättre än Globala Barnportföljen. Jag har för mig han har sagt det i något av hans poddar.

Du kan absolut bygga en egen portfölj med fonder enligt Jans listor. Du ska då ombalansera när avvikelsen blir för stor mellan fonderna och mellan de fonder som representerar aktieindex och räntor.

Jag själv har fyra konton hos lysa med olika fördelningar och sparbelopp. Ett 90/10, ett 60/40, ett 30/70 och ett 90/10. All på autogiro och helautomatiserat.

Jag tänker att det är en mycket bra grund att utgå ifrån. På detta kan du absolut köpa nischfonder eller aktier på ett ISK hos Avanza/Nordnet. Jag själv gör inte det för jag har inte tiden eller intresset. Jag kör bara Lysa för jag vill ha automatik i det och jag har inte tänkt kolla kontona förrän jag behöver pengar.

Du har egentligen inte fått dåliga fondrekommendationer, men vi vet inte fördelningen och då är det svårt att säga om det är bra eller dåligt eller fel risk. Allt detta slipper du med Lysa. De har redan bestämt hur mycket Sverige, hur mycket USA, hur mycket Asien/Tillväxt, hur mycket Japan, hur mycket småbolag osv. Klart! Du behöver bara sätta in pengar så investerar de.

De har också valt räntefonder med omsorg. Det är viktigt att man väljer räntefonder som inte följer aktiers beteende. Klart!

Jag har min bild klar för mig och jag hoppas du fattar kloka beslut med ditt grundsparande. Du kanske ska gåra så att du säljer av dina fonder och börjar köpa nischfonder eller aktier för dem och startar ett Lysakonto för långsiktigt sparande?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-13 klockan 19:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂