Långtidssjukskriven med kapital
Sök:

Långtidssjukskriven med kapital

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pernilla

ställde för sedan frågan: Långtidssjukskriven med kapital

Hej,

Jag var anställd i mitt eget AB tills i oktober då jag blev heltidssjukskriven på grund av en allvarligare njuråkomma. Jobbade med friskvård, så ingen ork över till jobbet kvar.

Jag tog ut en lön i underkant och hade inga stora överskott i AB:et, typ 100 000 innestående. Därmed en hyfsat låg sjukpenning, vilket gör att jag lever på existensminimum. Nästan allt går till fasta kostnader som hyra och el plus 3 barn.

Lyckligtvis har jag ett kapital jag ärvt på 650 000 som är investerat mestadels i fonder. Tyvärr måste jag ta av detta kapitalet varje månad för att överleva just nu, vilket känns surt. Om jag inte haft det hade jag kunnat få bostadsbidrag t ex.

Antar att min fråga är: hur hade du gjort i min sits? Vill ju gärna att mitt kapital ska växa, inte försvinna. Det var ju tänkt till en kontantinsats på hus då jag hyr nu som tillfällig lösning efter skilsmässa. Har inga försäkringar som täcker något tyvärr.

känner mig låst i min situation. Kan ju inte heller köpa hus eller investera i något för att få en passiv inkomst och starta en pengamaskin, vilket egentligen är mitt mål också.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Väldigt tråkigt att höra om din situation, jobbigt att du behöver ta av sparkapitalet.

En sak du kan göra är att höra av dig till kommunens budgetrådgivare, en sådan finns i varje kommun och är där för att kunna ge stöd och råd i ekonomin. Det är klurigt med när man får hjälp och ej, bestämmelserna är sådana att man i första hand ska nyttja egna tillgångar, Exempelvis sparpengar, innan man kan få försörjningsstöd och liknande.

På länsstyrelsen kan du finns info om det finns några fonder eller stiftelser du kan söka pengar hos, hör även av dig till din församling och se om kyrkans stiftelser kan vara aktuella att söka pengar hos. Dessvärre är risken även där att du förväntas göra slut på eget sparande innan det går att söka.

Har dessvärre ingen lösning men hoppas att något av tipsen kan underlätta situationen lite åtminstone.

Hälsningar
Elin

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-04 klockan 04:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.