Långtidssparande - en engångssumma - hur ska jag placera den?
Sök:

Långtidssparande – en engångssumma – hur ska jag placera den?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara

ställde för sedan frågan: Långtidssparande – en engångssumma – hur ska jag placera den?

Hej Jan!

Jag kan väldigt lite om placeringar, SPAXfonder, ränebärande fonder mm och vet inte alls vilket tillvägagångssätt som är bäst för min situation.

Jag har under en längre tid sparat pengar månadsvis till min dotter i aktiefonder. Målet har alltid varit att få ihop 100 000sek och sedan säkra hem pengarna och börja spara till nästa barn. Nu har jag uppnåt den summan, mycket fortare än planerat då aktierna stigit under lång tid. Hon har minst 10 år kvar innan hon är stor nog att kunna ta del av pengarna på egen hand.

Min fråga är nu hur jag bäst tar hand om de pengarna jag nu har sparat ihop. Just nu sitter de på ett vanligt privatkonto vilket känns väldigt onödigt, men jag vill heller inte riskera dem i placeringar som riskerar att minska summan.

Tack för hjälpen!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om det är 10 år kvar(eller kanske mer om hon inte ska bränna alla pengar direkt!?) så kör på nybörjarportföljen som du kan hitta här på bloggen! Om du successivt vill minska risken så öka andelen räntefonder och minska andelen aktiefonder för varje år som går.

Hälsningar,

msFIRE svenskafire.se

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  hej men kan man inte sätta pengarna på en obligationsfond ex Nordeas utan utd 0,65 avg eller
  amf ränte lång 0,10 avg AMF har gått pluss flera år i rad ! så det bör vara ganska säkert att få vinst

  0
  Gravatar ikon för användaren
  lotta johnson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-20 klockan 09:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.