Länsförsäkringar Global Indexnära vs Avanza Global?
Sök:

Länsförsäkringar Global Indexnära vs Avanza Global?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carl Monke

ställde för sedan frågan: Länsförsäkringar Global Indexnära vs Avanza Global?

Först och främst tack för en superbra blogg Jan och Caroline! Jag hoppas ni får allt ni drömmer om!

Det kom en ny globalfond hos Avanza idag med väldigt låg avgift. Hurra!

Vad jag kan utläsa av de olika fondfaktabladen placerar Länsförsäkringar Global Indexnära 90% av sina tillgångar på aktiemarknaden och 10% som likvida medel.

Avanza Global placerar 85% av sina tillgångar på aktiemarknaden och resterande 15% som likvida medel.

Så om man bara tittar på dessa faktorer borde första fonden prestera bättre än Avanza Global över tid.

Avanza Global har dock 0.01 mindre i avgift. Känner i min milda kunskap att den tusendelen kanske inte spelar så gigantisk stor roll.

Min fråga är då vilken av fonderna som är bäst om man i båda Fonderna har +10 års sparhorisont?

Faktorerna som avgör är väl fondens avgift och exponering på aktiemarknaden?

(Avanza global 1 promille mindre avgift samt

5% mindre aktiemarknad.)

Så vilken fond är bäst? Finns ett kristallklart svar eller har jag missat något?

Tacksam för svar! :)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Båda fonderna placerar 100% på aktiemarknaden. Att det står så där i fondbestämmelserna är för att de ska kunna ha en buffert som svängrum om de måste. Det betyder inte att de kommer använda sig av det svängutrymmet. Ju mer fonderna har i likvida medel desto sämre kommer de att följa sitt index, vilket ger dålig reklam för en indexfond.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  När man ser skillnaden i avgift (0.1 vs. 0.22) så ser det försumbart ut, men faktum är att LF Indexnära är dubbelt så dyr. Jag har lagt in säljorder på allt mitt innehav i LF och ska byta till Avanza Global. Men det tar ju sån j*kla tid att sälja fonder. Mycket märkligt att det ska vara så år 2018.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  LBG
 2. Vit pil

  LBG, man vill ju att det ska ta lite tid att sälja fonden. Då kan de ha lägre likviditet och mer investerat i aktier! Eventuellt också batcha ihop flera försäljningar under dagen för att hålla nere courtage och växlingsavgifter. Så tänker jag i alla fall. Det är klart att det bästa alltid är snabb försäljning, allt annat lika, men om lagget kan göra att man får lägre kostnader och mer avkastning så är det helt OK för mig.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 3. Vit pil

  Hejsan Jan :)

  Tänkte bara fråga
  Äre värt att byta min nu befintliga fond Länsförsäkring Global till Avanza Global?
  Kmr jag tjäna på det i längden?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Avanza användare
 4. Vit pil

  Ja, det blir en liten skillnad, men jag har inte valt att göra det än.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-24 klockan 07:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂