Lazy portfolio - Boglehead
Sök:

Lazy portfolio – Boglehead

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Lazy portfolio – Boglehead

Hej alla där ute

Är det någon mer än jag som snappat upp begreppet Lazy portfolios? Söker man runt lite så är denna strategi av portföljbyggande mycket diskuterad. Tanken kommer från Vanguards grundare och bygger på att hålla investeringarna enkla och raka. Busenkla till och med. Tanken är att bygga en portfölj med 3-4 indexfonder bara. Inte krångla till det alls. USA, Internationella aktier och räntor. Räntedelen får man själv fundera ut utifrån ålder, riskbenägenhet osv. Sedan så ombalanserar man årligen. Hanteringen av denna slagkrafiga portfölj tar typ 1h per år. Busenkelt och skitbra. Där av Lazy :) 

Här är lite grunder:

 

Jag själv försöker köra en snarlik modell med fördelningen 90% aktier och 10% ränta.  Det jag stör mig på är att vi i Sverige inte har tillgång till vad som i texterna kallas Total stockmarket funds. Alltså fonder som innehåller både stora, medelstora och små bolag. De Globalfonder vi har innehåller bara storbolag.

Någon som har en idé om hur man billigt kommer åt internationella småbolag. Tyvärr kan vi ju inte köpa Vanguards eller Fideiltys indexfonder här. Jag vill följa konceptet Lazy men vill därmed också ha lite småbolag. Mitt problem är att då börjar det bli för många fonder och då är det ju inte Lazy längre. :)

MVH Johan

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag rekommenderar alltid lazy portfolios. T.ex. Avanza Global och AMF Räntefond Lång.

Avanza Global (MSCI World) är en ”sample” av Total Stock Market (MSCI World IMI i detta fall tror jag). I praktiken presterar de likadant. Den enda anledningen jag ser med att välja småbolag är om man vill övervikta/tilta. Men då spekulerar man i att small cap kommer gå bättre än large cap, vilket en äkta Boglehead aldrig skulle göra.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tusen tack för svaret CL. När jag studerar de Vanguardfonder som igår i många förslag så tycks de innehålla en snutt småbolag samt lite mer medelstora. Men det är säkert som du säger inget medvetet val av de Bogleheads som kör detta utan kanske bara en konsekvens av hur fonderna är sammansatta!?

  Jag råkade snöa in på det här med småbolag eftersom jag såg det i Vanguards fonder men det kanske bara är att släppa för att hålla portföljen enkel och för att kunna ta det chill (Lazy :)

  Hur tänker du kring räntedelen? Begreppt ”Bonds” används i Lazy-världen. Själv kör jag Spiltan Räntefond Sverige. Vet dock inte vad det är för typ av fond i förhållande till begreppet ”Bonds” Vet du CL?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Vanguards Total Market fonder innehåller, som namnet antyder, hela aktiemarknaden dvs. även mid cap, small cap etc. Men de står för en så liten del av avkastningen att det är försumbart. T.ex. MSCI World presterar t.o.m. bättre än IMI precis som S&P 500 överpresterar U.S. Total Stock Market. Skillnaden är som sagt liten, det handlar om kanske tiondelars procent. Båda indexen är bra så valet bör falla på den fond med lägst avgift istället :)

  Bogleheads brukar rekommendera Total Bond Market. Närmaste svenska motsvarighet är AMF Räntefond Lång och SPP Obligationsfond. De är typ blandräntefonder som innehåller både statspapper, företag- och bostadsobligationer. Det viktiga här är att de har Investment Grade rating.

  Spiltan Räntefond Sverige är 100% företagsobligationer med kort löptid. De har något lägre kreditrating (BB- tror jag) än AMF och SPP och därmed lite högre avkastning. Den har också FRN (rörlig ränta) vilket gör den mindre känslig för räntehöjningar då räntan omförhandlas var tredje månad.

  Med dagens ränteläge och kommande räntehöjningarna är Spiltan bättre tycker jag. Men ännu bättre är bankkonto med insättningsgaranti :) Grejen är att Spiltans avkastning efter skatt blir så pass låg att bankkonto är mer lönsamt (och säkrare) just nu.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 3. Vit pil

  CL, vilken stjärna du är! Tack för förmedlad kunskap.

  Jag har klurat länge på att ha räntefond (Spiltan) i mitt fall inom ramen för min portfölj i mitt ISK eller om jag ska ha de slantarna utanför på ett vanligt sparkonto (med insättningsgaranti). Det senare hade nog varit smartast rent skattetekniskt. Dock så är det inga överdrivet stora belopp än. Jag tänker också att rent psykologiskt så försvinner ”krockkuddeeffekten” om jag lyfter ur stålarna ur mitt ISK. Var gång jag kollar portföljen så kommer det se ut som en 100 portfölj. Är det något jag lärt mig om mitt eget riskbeteende så är det att jag inte vågar lita på mig själv till hundra procent när det svajar. Behöver ha en liten krockkudde för att inte börja pilla och göra misstag😀

  Stort tack för svar som sagt. Har ett rätt basic och cleant sparande redan nu men ska göra mig av med någon förvaltad fond som skräpar ned. När den är såld blir det Lady all the way. Enkelt, bekvämt och smått genialt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 4. Vit pil

  Tack Johan :)

  Själv har jag 95% i Avanza Global och 5% på sparkonto. Nu sparar jag långsiktigt, så det är en ganska aggressiv portfölj. Inget som passar alla förstås. När räntorna stigit tillräckligt tänker jag byta till AMFs räntefond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 5. Vit pil

  Lazy* i näst sista meningen. 😀

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-15 klockan 13:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.