Lekhink
Sök:

Lekhink

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av M

ställde för sedan frågan: Lekhink

Funderar på att se vad som händer om man en gång i månaden byter till de fem fonder som gått bäst de senaste tre månaderna? Månaden efter tittar man vilka fem fonder som gått bäst och ändrar sitt innehav till 20% vardera på dessa fonder. Och så vidare.. Nån som testat?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det du beskriver är en form av momentum-strategi. I vissa perioder så har det visat sig ge överavkastning mot index, men det betyder inte att det förslagsvis är en bättre strategi på sikt. Det är ju din lek-hink så det är ju bara att pröva och se. En personlig reflektion är väl att det ofta blir att du köper 5 fonder inom samma segment. Exempelvis så kanske guld går bra de senaste månaderna, kommer du då köpa 5st guldfonder?

Den enda artikeln jag egentligen hittade (som visserligen är negativt riktad) var denna: https://www.morningstar.se/se/news/197823/dags-att-l%C3%A4mna-momentum-igen.aspx

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I backtests har momentumstrategier liknande den som du beskriver gett en CAGR (årlig avkastning) på cirka 20% och max draw downs på i storleksordningen 25%. Betydligt bättre avkastning till lägre risk än börsen som helhet alltså. Finns en del invändningar men historisk data är i mina ögon för bra för att inte placera en del pengar i en sån här strategi. Ta en titt på nedanstående två sidor så får du lite uppslag.

 

Studie: Global trendföljning

 

https://www.flashback.org/sp70058251

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En sån strategi köpte

1e mars. fastigheter, guld, teknik (det som bla föll mest)

1e april köpte den korträntefonder (det som senare steg minst)

1e maj, efter allt hade gått upp köpte den hälsovård, guld och USD

 

Iomed att det är en momentum strategi så förstärker den momentum. Så du måste kanskevara snabb och byta strategi i en nedåtgående marknad.

 

I en ”vanlig” strategi där man kör DCA så köper man mest i det som har gått relativt sämst för att rebalansera.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-30 klockan 22:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.