Lendify istället för räntefonder?
Sök:

Lendify istället för räntefonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael S

ställde för sedan frågan: Lendify istället för räntefonder?

Hej

 

Efter att ha sett avsnittet om hedgefonder så har jag funderat på de hyfsat kassa räntefonder som dessutom är starkt korrelerade med hur börsbolagen går.

Räntedelen av ens investering i rikatillsammansfonden vill man ju inte ha till nära noll ränta resonerar jag om den ändå är högt korrelerad till bolagen. Räntefonder som ger lite ränta lånar ju ut till bolag med urkassa kreditbetyg. Tänker om 25% av totalt kapital investerat är korta och långa räntor. Sedan fördelar man hälften av ränteinvesteringar på lendify och hälften i mer traditionella räntefonder. Lendify delen tänkte jag hälften korta och hälften långa. Att jag behåller hälften i traditionella röntefonder är pga att det vore dumt att ha så mycket kapital i en lendify korg. 12.5% av totalt kapital investerst.

Poängen med den lösningen är från min sida att bli mindre beroende av hur börsen och börsbolagen går. Jag har svårt att köpa att man bör ha räntefonder som lånar ut till bolagen på börsen till nästan ingen ränta. På lendify skulle man ändå få i snitt 5% förväntad ränta med ovan mix.

Vad har ni för tankar om ovan?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

 1. Köp inte de räntefonder som lånar ut till företag med urkassa kreditbetyg då!? Strunta i räntefonder som till största andel består i företagsobligationer och eller har ordet ”High yield” med någonstans i sin beskrivning? Nej, köp en som lånar ut till staten och kommuner istället, de är inte alls relaterade till hur börsen går.
 2. Lendify blir ju sjukt osmidigt om du efter en börskrasch ska balansera om. Säg att du behöver få ut halva kapitalet ur Lendify för att återinvestera i börsen vid en ombalansering. Hur lång tid tar det att få ut pengarna? Baserat på att du skrev hälften korta och hälften långa, så skulle jag säga att det skulle ta ca tre år att få ut hälften av kapitalet. Då har du helt ”missat kraschen” och inte lyckats investera till de låga priserna och eftersom du inte har pengar att ombalansera med har du rejält höjt risken i din portfölj.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tillägg: Du kan ju så klart sälja din låneportfölj på andrahandsmarknaden, men du är säkert inte ensam om ditt upplägg och då kommer ”alla andra” vilja göra så samtidigt. Utbud och efterfrågan: du får inte sålt din låneportfölj och får snällt vänta på att låntagarna betalar tillbaka några år senare. Om de inte, p.g.a. börskraschen blir av med jobbet och inte kan betala lånet det vill säga. Då får du kreditförlust även här.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-01 klockan 19:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.