Leva på avkastning
Sök:

Leva på avkastning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobias

ställde för sedan frågan: Leva på avkastning

Läst en hel del nu, och det ändå jag tycker är missvisande och inte verklighetstroget är att kunna leva på sin avkastning. 8 procent i avkastning tycker jag låter först högt, under hur många år har det varit så?

Tycker man måste räkna med en mindre procent sig 6 procent och sedan minus skatt på 1 procent och inflation på 2 procent. Då kan jag räkna med att av dom där 6 procenten i avkastning kan jag endast få ut 3 procent ?

Har räknat på att jag behöver ha 336 000 kr varje år och med 3 procent så behöver jag ha i fas 2 11.2 miljoner. För en vanlig Svensson är det ju omöjligt att investera ihop utan ett stort kapital redan från början.

Visst tänker jag rätt?

Mvh

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

8% per år är ett genomsnitt, vissa år kommer det vara mer och vissa år kommer det att vara mindre.

Kring att kunna leva på sitt kapital så är t.ex. 4% regeln en populär strategi att utgå från för att få ett hum om vilken summa man vill ha. I artikeln jag bifogar så talas det mer ingående om uttagsstrategier, hur man ska kunna leva på sitt sparande.

Hur mycket pengar kan jag varje år ta ut från portföljen?

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nej, det är inte omöjligt. Det handlar bara om ett mentalt tankesätt kring pengar. Om du med ”En vanlig Svensson” syftar på den 30-åriga Boråsaren som satt och snyftade i TV3’s Lyxfällan för några år sedan, med orden ”nu tar dom x-boxen och playstation’et mä, jag orkar faan inte mer” så skulle jag säga att det är omöjligt. Inte ens om du är 40 och vill checka ut vid 65, med denna bloggens rekommenderade 10% ser det ljust ut. Allt handlar ju om tid och summa. Har du inte det ena så får du kompensera med det andra. Och här kommer väl ”Svensson” in igen. Jag hävdar att 90% av alla Svenssons har idag fasta kostnader som de är benhårda på ”går inte att dra ner på”. Dessa människor skulle jag vilja ”skrämma” med en livskris. Som när det träffar en familj, rannsakar sig och finner vad som är viktigast i livet. Det skärs med lätthet bort 45% av kostnader utan att försämra livskvaliteten. 45%! Now we’re cooking! Det gick precis från omöjligt till fullt möjligt.

”Definitionen av galenskap är att göra samma sak igen och igen och förvänta sig andra resultat” -Einstein

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  förstår dig, har börjat spara nu 4 tusen i månaden. Men såg ränte fonderna som inte ger mkt i avkastning. Blir det inte att räntan och inflationen äter upp avkastningen?

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-19 klockan 18:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.