Leva utomlands på 150000kr om året på fonder.
Sök:

Leva utomlands på 150000kr om året på fonder.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Henke

ställde för sedan frågan: Leva utomlands på 150000kr om året på fonder.

Hej på er.

Jag undrar hur mycket pengar måste min fond-portfölj innehålla för att jag skall kunna ta ut ca: 150000kr om året, och portföljen får inte sjunka till nästa års uttag, utan jag skall alltid kunna låta 1% vara kvar så den kan växa.
Då skall man också räkna med inflationen 1,5% till 2% i denna kalkyl.
Och vi räknar på att fonderna stiger med 6% om året i detta exempel.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

3,750,000:-

Teorin för ”4-procents regeln” är att om man tar ut max 4% av portföljen så kommer den hålla för evigt. För att kunna ta ut 150,000:- behöver du alltså 3,750,000:-.

Hur mycket pengar kan jag varje år ta ut från portföljen?

 

Överkurs och om du vill ”krångla till det” lite. Eftersom att du ska bo utomlands är det värt att fundera lite på nånslags valutadiversifiering och kanske göra om uträkningen i den lokala valutan i det land där du tänker bo?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tackar Kalle2 för detta svar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henke
 2. Vit pil

  @Henke: Kollar du i länkad artikel får du ingen portfölj som aldrig minskar i värde vid ett uttag på 4%. Med tanke på ränteläget som råder kanske man dessutom ska ställa in sig på lite lägre avkastning framöver och om man vill ha en evighetsportfölj som man kan leva utav får man nog dra ner uttaget till ca. 3% med en bra fördelning av tillgångsslag. Gå in på http://www.portfoliocharts.com så kan du själv analysera olika portföljer. Längre ner i portföljinformationen kan man hitta PWR (d.v.s. uttagsfaktor i % som gör att portföljen håller för evigt). Jag själv räknar idag med ca. 80% av historisk avkastning (p.g.a. ränteläget) och 3% uttag.

  M.a.o. sparande på ca. 7000 kr i ca. 25 år i en 90/10 portfölj med en förväntad realavkastning på ca. 6% per år bör ge runt 5 miljoner.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
 3. Vit pil

  Det kommer inte att fungera euroområdet p.g.av den svaga sek som kommer att bli värdelös om 25 år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 4. Vit pil

  @Erwin: Värdelös är lite att ta i men låt oss säga att ditt antagande stämmer spelar det ändå ingen större roll då du köpt fonder som äger företag i hela världen som handlar i andra valutor än SEK.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
 5. Vit pil

  Hej Adam ,när det är dags att sälja dina fonder som äger företag i hela världen får du ändå SEK på din konto som ska omvandlas till EURO ,om 25 år det kan det kosta 50 SEK en enda EURO och detta inte p.g.av negativ ränta som många försöker förklara ,investerarna har inget förtroende för SEK p.g.av att landet Sverige befinner sig i total förfall, kronan tappar i värdet som i bananrepubliker efter en militärkupp .

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-18 klockan 13:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.