LF generationsfond eller global index som passivt sparande?
Sök:

LF generationsfond eller global index som passivt sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av KurtEgon

ställde för sedan frågan: LF generationsfond eller global index som passivt sparande?

Vi har 1000 kr i månaden hos LF (krav som förmånskund), detta är idag placerat på LF sparmål 2055 som är en generationsfond med avgift på 0,51%. Detta är tänkt som ett pensionssparande men jag kommer nog plocka ut det mesta av det vi har där och dela upp hos Lysa i hälften 60/40 och hälften 90/10.

Vi kommer fortfarande behöva ha 1000 kr i månaden hos LF. Hade ni haft LF global index istället för generationsfonden?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

LF Global indexnära helt enkellt och bra.

Mvh. Jack

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Generationsfonder är egentligen inte så dåliga : De sköter ju nedtrappningen, så att säga, åt dig genom att öka räntedelen ju närmare pension du är. Priset för LF’s gen.fond är inte så dyr heller. Om du är ute efter köp och ”glömma” så är det nog inte så dåligt val. Å andra sidan kan du ju lätt skapa en liknande portfölj med ännu billigare indexfonder och räntor och sedan trappa ner när du närmar dig pension. Plus, LF’s fond har ingen jämförelseindex (vilket man kanske inte kan begära) så du har ingen aning om den presterar bra eller kunde ha presterat bättre.

Hade jag varit i dina skor hade jag knåpat ihop en portfölj själv.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-31 klockan 11:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂