LF Global Indexnära
Sök:

LF Global Indexnära

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erica

Den här artikeln publicerades 2017-08-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: LF Global Indexnära

Hej!

Har nyligen fått pengar av mina föräldrar som jag planerar att investera.Blev tipsad om fonden Länsförsäkringar Global Indexnära, men jag vet inte om jag tycker att det är för hög risk? Tanken är att jag ska investera pengarna i minst 10 år, så jag har således lång sparhorisont. Men jag är ändå orolig för den höga risken. Vad händer om börsen kraschar?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kul att du vill investera de pengar dina föräldrar gett dig.

Sparande i fonder, börsen är riskfyllt. Alla är väl rädda för att förlora pengar men frågan du måste ställa dig är om du är redo att förlora kanske uppemot hälften av ditt satsade kapital.

För stora börskrascher kan leda till gigantiska förluster. Men historiskt så återhämtar sig börsen och detta tar ju oftast några år. Om du vill ta risken att tjäna mer än vad bankräntor ger dig, men inte vill gå in med hela ditt kapital, kan du placera en del på räntefonder och resten i aktiefonder. En väldigt försiktig fördelning kan vara 70% räntefonder och 30% aktiefonder. Man är inte med speciellt mycket på börsens uppgångar men inte heller förlorar man så mycket pengar när börsen går ner. Man har helt enkelt en stor krockkudde i form av räntefonder som dämpar.

Du kan ju prova försiktigt och sedan öka på aktiefonderna när du är mer beredd att ta en större risk.

+10 år är trots allt en ganska lång spartid så du hinner tänka igenom hur stor risk du vill ta och hur bekväm du är med att förlora pengar.

Om jag hade en spartid på minst 10 år, hade jag haft följande fördelning ; Räntefonder 10-15% och aktiefonder för resten. Men vi är ju alla olika :-)

Titta gärna på nybörjarportföljen här i bloggen. Portföljen blandar globala indexfonder, svenska indexfonder och räntefonder till en balanserad mix.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-10 klockan 15:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.