LF global indexnära i kombination med vad ?
Sök:

LF global indexnära i kombination med vad ?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

ställde för sedan frågan: LF global indexnära i kombination med vad ?

Hej!

Jag skulle bara vilja ha två-tre  fonder . .

Har börjat månadsspara i LF global index ( tänker 50% )  men det är för hög risk med hela beloppet.

Vad ska jag komplettera med  Sverige fond 25 %  + nån räntefond ( hur väljer man det ) 25%

Har lyssnat  på poddar och läst en massa, men kört fast.

Tack på förhand

/ M

 

 

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du kommer inte minska risken genom att ha fler _aktiefonder_ t ex i Sverige. Snarare tvärtom.

Däremot räntefonder, absolut.

60% global, 10% sverige, 30% räntefonder (eller ännu hellre kontanter/sparkonto) blir bra det.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Malin!

Beror helt på vilken sparhorisont om du ska börja blanda in räntefonder eller ej.
Är det en tidshorisont på över 10 år så skulle absolut 100% aktiefonder funka bra, i detta fallet så hade du kunnat ha 100% i en global indexfond då det är en väldigt bra diversifiering på iaf 1500 bolag runt om i världen.
Men du kan absolut komplettera med en Sverigefond och en tillväxtmarknadsfond, där skulle du då kunna ha SEB Sverige Indexfond och Avanza Emerging Markets eller LF Tillväxtmarknad Indexnära.

Jan har just gjort en förenklad version av ”Globala barnportföljen” där han gör en sådan portfölj med ett fåtal fonder, kolla in den!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som ovan nämnt, allt beror på din tidshorisont. Ska du börja blanda in fler fonder så blir det bara merjobb till dig, med ombalanseringar nån eller ett par gånger om året. Är du bekväm med att pyssla med det de kommande åren fram till pension(?), kan du alltid välja det som har skrivits tidigare i kommentarerna.

Om du annars känner att du kör fast och inte vill ha allt i en globalfond men ändå lägga din tid på annat, hade jag valt en fondrobot alla dagar i veckan. Avgifterna är acceptabelt låga och du lär knappast bli besviken :)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

LF global index innehåller väldigt lite av Asien och Sverige.

Komplettera med några procent av Swedbank Robur Access Asien och Swedbank Robur Access Sverige.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag förutsätter att du inte behöver rör de pengar du månadssparar förrän om tidigast 5 – 10 år. Om detta inte stämmer ska du sluta spara i fonder och välja ett bankkonto.

Det tar inte ”mycket tid” som några skriver om ifall du väljer ett antal fonder istället för en. Det som kan ta tid är om man måste bevaka sina fondinnehav och ev byta fonder om de utvecklas dåligt. Men väljer du indexfonder behöver du inte bevaka dem. Väljer du dessutom bort räntefonder så behöver du inte sk ombalansering.

Mitt råd till dig är att följande:

1. Spara till ditt behov som du kan se på kortare tid än 5 år på ett bankkonto. Om du inte kan sätta in en klumpsumma som täcker det behovet, så månadssparar du på ett räntebärande konto. Räntesatsen för bankkontot är inte så viktigt att du måste leta upp den bank, som ger högst ränta. Välj den bank där du får din lön. Det kan vara bra med en bankkontakt om du skulle behöva banklån framöver.

2. Ditt långsiktiga sparande gör du i indexfonder gärna på en internetbank som Avanza. Man kan diskutera i oändlighet vilka fonder man ska välja. Om du som du skriver vill ha 2 – 3 fonder så är mitt förslag:

70 % Länsförsäkringar global indexnära

20 % SEB Sverige indexfond

10 % Öhman Etisk Emerging markets A

Den sista fonden är inte den fond som har den lägsta avgiften inom sin kategori, men den har väldigt bra historik. Den utgör också 10 % av ditt sparande dvs någon eller några hundralappar i månaden så avgiften kommer inte nämnvärt att påverka din totala avkastning.

Om du följer förslaget ovan så kan behöver du inte ägna mer tid åt att administrera ditt sparande. Du kan känna lugn och tillförsikt i att du inte gjort några riskfyllda fondval. Skulle diskmaskinen gå sönder eller du måste laga tänderna eller dylikt har du täckt upp dina utlägg för det på ditt bankkonto.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-19 klockan 15:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂