LF global indexnära & spp aktiefond global
Sök:

LF global indexnära & spp aktiefond global

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

ställde för sedan frågan: LF global indexnära & spp aktiefond global

Hej!

Kan någon bättre vetande förklara varför fonderna halkat efter index så pass på slutet? (Jag jämför med dj world index, hoppas det är rätt.)

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du har jämfört fonderna med fel index.
Så väljer du rätt globalindex

LF Global Indexnära följer MSCI World,
SPP Aktiefond Global följer MSCI ACWI.

 

Eller menade du varför MSCI World och ACWI har på sistone gått sämre än DJWI? Det enkla svaret är att bolagen som ingår DJWI har gått bättre. Vad det beror på kan inte jag svara på. Kan ha något att göra med corona?

 

What Is the Global Dow?
”The Global Dow [DJWI] is an equal-weighted stock index. It is composed of the stocks of 150 top companies from around the world as selected by Dow Jones editors and based on the companies’ long history of success and popularity among investors. The Global Dow is designed to reflect the global stock market and gives preferences to companies with global reach.”

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som Tale redan nämnt är DJ World Index till att börja med fel jämförelseindex,  men ett viktigt fenomen du upplever just nu är dollarförsvagningen.

DJ World Index, liksom många andra ledande index, är noterat i USD. De senaste tiden har vi sett en kraftig försvagning av USD gentemot SEK.

När du tittar på DJ World Index på exempelvis Avanza är det Indexet räknat i USD, men Länsförsäkringar Global Indexnära och SPP Aktiefond  Global är noterade/omräknade i SEK.

Utveckling senaste månaden:

  • MSCI WORLD +2,36 % (USD)
  • MSCI ACWI +2,21 % (USD)
  • DJ World +4,40 % (USD)
  • USD -4,73 % (SEK)
  • Länsförsäkringar Global Indexnära +1,01 % (SEK)
  • SPP Aktiefond Global +1,00 % (SEK)

Siffrorna ovan går inte riktigt ihop sig, vilket skulle kunna bero på vilken dag som redovisas. Det är någon dags släp i fondernas redovisning, och sidorna jag hittat informationen på kanske också släpar efter lite hit och dit. Och börserna skuttar runt lite från dag till dag. Möjligen finns det någon annat fenomen inblandat också. Men man ser ändå principen.

Om man tänker sig att ett fiktivt index i USD som gått ±0 % senaste månaden skulle en fond i det indexet, som handlas i SEK, alltså ha gått -4,73 % SEK på grund av att en USD inte längre är lika mycket värd räknat i SEK.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-11 klockan 20:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂