Lika fonder i olika portföljer/fler ISK/avgifter/ombalansering
Sök:

Lika fonder i olika portföljer/fler ISK/avgifter/ombalansering

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emma

ställde för sedan frågan: Lika fonder i olika portföljer/fler ISK/avgifter/ombalansering

Hej och tack för en superpodd! Inspirerande och motiverande till att ta kontroll över sin egen ekonomi.

Jag har tänkt starta upp en 3-hinkars-portfölj (tänkte skippa lekhinken fn) via avanza inom kort. Håller nu på att flytta över mitt ISK från annan bank. I detta ISK har jag sedan tidigare globalfonder rekommenderade av min förra bank som jag nu inte är nöjd med när jag läst på/intresserat mig för det här med ekonomi. Har också ett vanligt sparkonto med en del pengar på. Min plan är att lägga mitt buffertsparande på ett konto med 0,7% ränta, fylla mellanriskhinken med 60/40% aktier/räntor och resten i passiv hink med antingen 90/10 eller 100/0 (har inte bestämt mig än). Jag har hittat några fonder jag vill investera i och jämfört mycket fonder och deras utveckling.

Mina frågor är:

1. Behöver jag öppna fler ISK-konton på avanza (dvs 1 ISK för mellanrisken och 1 för passiva hinken) eller finns det något annat lätt/smidigt sätt att lösa det på för att ändå få en tydlig avgränsning inomett och samma ISK av vad som är mellanriskhinken och den passiva hinken?

2. Kan jag investera i samma fonder (tex samma globalfond/samma sverigefond) i de olika hinkarna eller rekommenderar ni att man väljer olika för att sprida risk ytterligare? Och hur blir det med avgiften? Om jag tex köper aktiefonder från samma fond till två olika ISK-konton, behöver jag betala x2 i total fondavgift då?

3. Som sagt är jag inte nöjd med de fonderna jag har idag. Både pga hög avgift men också dålig avkastning över tid jämförelsevis med många andra globalfonder. Finns det några nackdelar med att byta fonder under rådande omständigheter när börsen gått ner så mycket? Kan jag gå ekonomiskt back trots att jag inte tänkt att sälja aktiefonderna utan byta till fonder som gått betydligt bättre och som jag känner mig trygg att låta mina pengar växa i?

4. I de investeringarna jag har idag på börsen är samtliga 100% aktiefonder. Min framtida plan/investeringsstrategi kommer ju vara att följa hinkprincipen och att ha lite räntefonder (dessa kommer helt tas från sparkontot då hela mellanriskhinken kommer tas direkt från sparkontot). Spelar det någon roll att jag ombalanserar till det nu under rådande börskrasch/bör jag avvakta? Min plan är att månadsspara ett större belopp kontinuerligt för att på sikt ha pytsat in pengarna vilket innebär att jag skulle få betydligt färre aktiefonder om jag ombalanserade efter trehinkarsprincipen idag, däremot skulle det bli annorlunda om jag skulle slänga in alla pengar direkt från sparkontot till mellanriskhinken.

Tack på förhand för svar!

Mvh
Emma

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

 • Hej Emma, sitter i exakt samma sits! Funderar på samma, dock funderar jag på LYSA! Hoppas det finns några kloka ord att läsa här inom kort!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du kan öppna flera ISK. Då blir det lättare att skilja på hinkarna
  Du kan ha samma fond i flera ISK. Avgiften påverkas inte av det.
  Byt till fonder med låga avgifter. Det som är lurigt med att byta fonder just nu är att du kan ha otur och ligga utanför marknaden just när det t.ex. kommer en rekyl uppåt på 5 %, men det kan ju slå åt båda hållen.
  Du har ju en strategi, jag tycker att du ska följa den. Statistiskt sett är det bäst att investera alla pengar på direkten (från sparkontot till mellanriskhinken). Men vill du sprida risken kan du dela upp med månatliga överföringar under en förbestämd tid, t.ex under 6 mån eller ett år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Niclas
 2. Vit pil

  Hej Oscar! Hoppas att vi kan få några bra svar. Till Niclas: Det blir inte ökad schablonbeskattning med två olika ISK:n-konton? Okej men så borde det väl alltid kunna vara i sådana fall när man byter mellan fonder? Förutom att det nu kanske svänger väldigt kraftigt från dag till dag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emma
 3. Vit pil

  Hej Emma!

  Nej, schablonbeskattningen är en procentsats på insatt kapital, så oavsett om allt ligger på ett konto eller är uppdelat på två så blir det samma skatt.

  Som du säger så är det ju alltid så att du kan missa en uppgång i normala fall också när du väl byter fonder, men just nu är det större risk att du prickar av en stor positiv dag än tidigare.
  Du skulle kunna flytta lite i taget, säg 1/4 i taget som du flyttar över och när den första flytten är färdig så tar du nästa del osv, på så sätt blir det mindre risk att du gör en dålig tajming.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-17 klockan 21:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂