likaviktad + ombalansering
Sök:

likaviktad + ombalansering

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pär

ställde för sedan frågan: likaviktad + ombalansering

Har kollat lite på Nybörjarportföljen, men kan någon förklara viktningen inom aktiedelen för mig?

(jag vet att det har med börsvärdet att göra) men

Varför är inte tex regionerna Asien/tillväxt + Europa/Sverige + USA likaviktade? dvs 33% i varje region, och om det uppstår en obalans mellan dessa regioner, som det såklart kommer göra, så ombalanserar man för att återgå till 1/3 var. Dvs säljer av den region som har gått bäst för att köpa den som har gått sämst.

Varför antar man att just USA är den region som kommer gå bäst i framtiden? Det kanske alltid har varit så? Majoriteten av jordens befolkning bor ju i Kina och Indien t.ex..

Är det onödigt hög risk att ha så mycket placerat i Asien och så lite USA?

 

Mvh Pär

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Ja, som du skriver så handlar det om marknadsvärde. Indexfonder anpassar sig dock efter förändringar, så skulle USA ha minskad styrka och Asien växa så skulle globalfonder troligtvis balanseras om utefter det.

Jag personligen har valt att ha större exponering mot Asien än de rekommenderade portföljvikterna, det beslutet är något alla får fundera över hur de själva vill göra. En sak att ha i åtanke är att tillväxtmarknaderna svänger mer, så med större andel tillväxt blir det troligtvis högre volatilitet i hela portföljen.

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-29 klockan 12:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.