Likviditet i matarfond
Sök:

Likviditet i matarfond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björnen

ställde för sedan frågan: Likviditet i matarfond

Hej,

Jag lyckas inte riktigt förstå hur matarfonder fungerar. Om vi tar Avanza Global som exempel så placeras minst 85 procent i mottagarfonden. Resterande 15 procent får vara likvida medel.

Borde inte dessa 15 procent göra att matarfondens utvecklingen skiljer sig från den fond den är tänkt att följa?

Om vi antar att mottagarfonden också är investerad till 85 procent så är ju matarfonden på sätt och vis bara investerad till 73 procent (85% x 85%).

Nån som kan reda ut det?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Avanza har sagt att de i praktiken kommer vara fullinvesterade. Så de FÅR ha 15% likvider (till exempel vid stora insättningar där de kanske vill förhandla fram bättre växelkurs eller liknande), men de MÅSTE inte vara det.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Emil.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björnen
 2. Vit pil

  Likvida medel brukar väl snarare oftast vara runt 1.5 procent i stället för 10 gånger så mycket.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Betalar Avanza i sin tur en avgift till fonden den matar, vilket i praktiken blir att konsumenten betalar avgift 2 ggr, som i fond i fonder?

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias Höök

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-16 klockan 07:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.