Lite fler nybörjarfrågor om fondsparande
Sök:

Lite fler nybörjarfrågor om fondsparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Michael Petersson

ställde för sedan frågan: Lite fler nybörjarfrågor om fondsparande

Hej, är rätt ny på detta med sparande som sagt men lär mig lite varje dag😊

Några frågor som jag har:

1. När vet man när det är dags att byta en befintlig fond mot en annan ny fond?

2. Hur mycket behöver en fond öka värdemässigt från inköpstillfället för att det ska vara värt och sälja av den och få en skaplig vinst? Är toppen av en högkonjunktur bästa sälj tillfället?

3. Vad är en rimlig fondavgift på en indexfond respektive en räntefond?

4. Är det courtage på köp och sälj av Fondandelar som aktier?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

  1. När man inte tror på fonden längre. Om man sparar i breda indexfonder så behöver man i princip aldrig byta fonder. Ofta är man själv det största hotet mot avkastningen på sitt sparande, så det brukar vara bättre att inte hålla på och köpa och sälja en massa.
  2. Det är så klart bäst att sälja när den är på sin topp och sedan sitta och vänta tills börsen når botten, då man köper igen. Det kräver dock förmågan att se in i framtiden, som inte så många har. Om en fond har gått bra tycker jag att det en anledning att fortsätta äga den, det är dåliga fonder som man ska göra sig av med.
  3. Runt 0,2-0,4 procent, finns ännu billigare.
  4. Nej, inte för vanliga fonder, endast för ETF:er (börshandlade fonder).

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-09 klockan 10:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.