Lite funderingar
Sök:

Lite funderingar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

ställde för sedan frågan: Lite funderingar

Hej, jag har några funderingar som jag hoppas kunna få svar på.För några år sedan så shoppade jag fonder ur länsförsäkrings utbud helvilt ala svenska spel, jag månadsparade i flertalet fonder utan någon plan eller strategi. Jag hade tur och det gick bra pga av marknadens trend förstår jag nu. Efter sommaren började jag läsa här och på andra ställen och blev mer intresserad. Bestämde mig då för att sälja av allt jag hade på min depå (ej isk) och valde då att ta smällen nästa år med skatt. Har sedan öppnat ISK på nordnet och ligger helt investerad förutom buffert+nästa års ungefärliga skattesmäll på 40000. På Nordnet/Lysa har det gått mindre bra såklart pga av Oktobers start av nedgång. Jag har 3st olika portföljer och funderar nu om jag tänker rätt. Om jag säljer av den ena portföljen och tar en förlust på ca 15 000:- justerades detta då automatiskt från vinsten jag gjorde på länsför. depå? Alltså istället för att betala ca 40000:- i skatt så blir det 25000:-? Även om jag förstått att man som dödlig inte kan förutspå marknaden så verkar det svajigt nu och tänker mig att det kanske kan vara bra att ligga på kontanter om det faller ännu mer, att köpa på sig billigt då. Ett sätt för att sprida risken.mvh Daniel

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nej ,det är 2 olika saker du måste skatta för vinsten i länsf.fonddepå medan ISK är redan beskattad.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hela poängen med ISK är att den är schablonbeskattad. Man antar helt enkelt att du gör en viss vinst varje kvartal oavsett om du gjort det eller inte. Därför kan du inte kvitta förluster i ett ISK mot andra vinster, för skattetekniskt har du gjort en vinst. Som tur är för dig så slår det likadant åt andra hållet, att om du gör större vinst än schablonskatten antyder så får du ändå bara betala schablonskatten 😊

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Daniel!

Renskriver bara det som sagts ovan.

Eftersom Lysa använder sig av ISK (Som är väldigt förmånligt skattemässigt) så schablonbeskattas beloppet som du har här på 0.447% för 2018.

Den andra försäljningen du har gjort är då en Aktie & Fond-depå där du blir beskattad på 30% av vinsten, tyvärr går dessa inte att kvitta mot en förlust i ISK då beskattningen inte är densamma.

Tyvärr får du nog bara leva med skattesmällen detta året och fortsätta spara!
Du verkar förberedd för skatten så detta är nog inget problem för dig!

Tack för din fråga!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-24 klockan 13:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.