Lojalitets Bonus
Sök:

Lojalitets Bonus

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pia

ställde för sedan frågan: Lojalitets Bonus

Hej Jan,

Jag har fått av mitt arbete en lojalitetsbonus. Under 3 år har företaget jag arbetar för lagt undan 5000 kr som jag kommer att få utbetalt som en klumpsumma under förutsättning naturligtvis att jag har stannat kvar. Datumet för utbetalning börjar närma sig och jag undrar nu vad som är bäst för min del. Om jag får hela summan utbetalt på ett bräde innebär det att en stor del går till skatt. Jag har funderat på om man kan lägga in det som pension eller att få dem som aktier i företaget istället. Har nu något bra råd att ge mig? Jag vill ju naturligt vis få ut så mycket som möjligt. För information så har jag idag en månadslön på 41600 kr.

//Pia

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Med en kommunalskatt på 33 kr betalar du 1650 kr i kommunalskatt och 1000 kr i statlig skatt på de 5000 kronorna,eftersom du tjänar mer än 37675 kr per månad.

Att få ut beloppet i aktier hjälper inte. Det är skattepliktigt oavsett hur ersättningen betalas ut. En variant är, att om möjligt få två ytterligare semesterdagar i stället.

Löneväxling  är ett bra alternativ för dig. Varför inte långsiktigt löneväxla en 1000-lapp eller två per månaden. Du slipper skatt på 53% av beloppet och får förmodligen betala 20% mindre skatt när du som pensionär lyfter dem.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Hej och tack Nestor för ditt svar. Jag missade nog att skriva att det är 5000 /mån under 3 år som jag kommer att få ut… ! Sorry! Det är alltså 180.000 kr som jag kommer att få i februari. Vad är det bästa alternativet för att få ut så mycket som möjligt? Tanken är att jag ska arbeta kvar på företaget och tänkte att aktier kunde vara en bra deal.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    piasloggbook

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.