Lojalitets Bonus
Sök:

Lojalitets Bonus

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pia

Den här artikeln publicerades 2017-10-26 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Lojalitets Bonus

Hej Jan,

Jag har fått av mitt arbete en lojalitetsbonus. Under 3 år har företaget jag arbetar för lagt undan 5000 kr som jag kommer att få utbetalt som en klumpsumma under förutsättning naturligtvis att jag har stannat kvar. Datumet för utbetalning börjar närma sig och jag undrar nu vad som är bäst för min del. Om jag får hela summan utbetalt på ett bräde innebär det att en stor del går till skatt. Jag har funderat på om man kan lägga in det som pension eller att få dem som aktier i företaget istället. Har nu något bra råd att ge mig? Jag vill ju naturligt vis få ut så mycket som möjligt. För information så har jag idag en månadslön på 41600 kr.

//Pia

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Med en kommunalskatt på 33 kr betalar du 1650 kr i kommunalskatt och 1000 kr i statlig skatt på de 5000 kronorna,eftersom du tjänar mer än 37675 kr per månad.

Att få ut beloppet i aktier hjälper inte. Det är skattepliktigt oavsett hur ersättningen betalas ut. En variant är, att om möjligt få två ytterligare semesterdagar i stället.

Löneväxling  är ett bra alternativ för dig. Varför inte långsiktigt löneväxla en 1000-lapp eller två per månaden. Du slipper skatt på 53% av beloppet och får förmodligen betala 20% mindre skatt när du som pensionär lyfter dem.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Hej och tack Nestor för ditt svar. Jag missade nog att skriva att det är 5000 /mån under 3 år som jag kommer att få ut… ! Sorry! Det är alltså 180.000 kr som jag kommer att få i februari. Vad är det bästa alternativet för att få ut så mycket som möjligt? Tanken är att jag ska arbeta kvar på företaget och tänkte att aktier kunde vara en bra deal.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    piasloggbook

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-26 klockan 08:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.