Lön med sämre tjänstepension
Sök:

Lön med sämre tjänstepension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lönmördaren

ställde för sedan frågan: Lön med sämre tjänstepension

Hej Jan,

Jag har idag en lön exkl. övertid på 55 000 kr och ITP1. Min totala tjänstepension är alltså ungefär 6200 kr i månaden.

Har fått ett erbjudande från en ny arbestgivare. Med en lön på 60 000 kr. Dock utan kollektivavtal. Och tjänstepensionen är 4,5% upp till ca 40 000 kr i månaden och på de övriga 20 000 kr är det 10%. Dvs drugt 2000 kr mindre i tjänstepension varje månda. (Om jag hade haft 60 000 kr i lön hos mig nuvarande arbetsgivare hade det varit 4000 kr mindre.)

Ska jag tacka nej till jobbet pga detta?

Hur kan jag räkna ut hur mycket privat sparande i ISK med skattade pengar motsvarar förlusten i tjänstepension? Det är ju så krångligt. På tjänstepensionen betalar jag ju skatt också i framtiden. Något enkel formel där?
Det jag fiskar efter är, hur mycket ytterligare i lön borde jag kräva enbart pga förlusten av tjänstepension?
Säg att jag är nöjd med 60 000 kr i månaden, men vill ha motsvarande yttelrigare lön så att nettolönen väger upp förlusten av tjänstepension. Om den netto sätts in i ISK.

Mvh,
Lönmördaren

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du kanske ska lägga fram det för den nya eventuella arbetsgivaren hur du tänker och höra hur dom tänker.

Men jag måste säga att det tjänstepensionsavtalet verkar ganska dåligt. Vanligt är väl att man har 4,5% upp till 40 250 kr och sedan 30% på lön över det.

Även om den nya arbetsgivaren tillåter löneväxling så äts ju mycket av löneförhöjningen upp av den dåliga pensionen. Dessutom gör det så att framtida löneförhöjningar blir mindre värda än hos din nuvarande arbetsgivare (eller dom flesta andra på marknaden).

Sedan kan det finnas andra anledningar till att byta jobb, men det är bara mina åsikter om pensionsavtalet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Är lite inne på vad ovanstående har skrivit om avsättningarna till tjänstepension, normalt är väl 30% över brytgränsen för allmänna pensionen?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som ovanstående är inne på kan du ju prova att räkna på en löneväxling så att det motsvarar pensionsavsättningen på nuvarande jobb. Hur mycket lön är det kvar då? Man kan ju också räkna ut en nivå där du löneväxlar 20% av lönen över 40250 på nya jobbet för att motsvara gamla jobbets villkor.

Då hamnar du att 60000/m på nya jobbet motsvarar ca 56400/m på gamla jobbet, i total ersättning lön+tjp.

spontant låter det inte riktigt som att den löneskillnaden är så stor att den ensam motiverar bytet? Men det kan ju finnas annat som gör det, och det kan ju bara du avgöra om det är värt det.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-17 klockan 13:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.