Löneväxla
Sök:

Löneväxla

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av ala

ställde för sedan frågan: Löneväxla

Hej Jan & Caroline!

Tack för jätteintressanta blogg och podcast. Jag har lärt mig mycket från er och jag har på gång att ändra min sparande till mer smartare och enklare. Nyligen har jag bytta jobb och fick en månadslön över 43309 kr och har möjlighet för löneväxla.

Jag har googlat men fick inte tillräckligt info om detta. Har ni möjlighet att prata lite mer om löneväxling?

Jag har tjänstepension hos Collectum. Jag har möjlighet att löneväxla nästan 3000kr/mån nu. Jag har några frågor och funderingar:

 • Om ska jag räkna hur mycket bli den när ska jag till pension, ska jag använda ränta på ränta kalkylen?( jag är 40 nu, ska pensionera mig vid 67, löneväxla 3000kr/månad +6% från arbetsgivare sidan: 3000*1,06=3180 kr/månad; enligt rika tillsammans hemsida med 7% ränta min sparande bli 3,041,264 kr)
 • Om min sparande bli 3,041,264 kr kan jag ta ut hela beloppet vid pension? Hur mycket skat ska betala jag på den?
 • Är det bra som spara den hos Collectum som min tjänstepension?
 • Eller är bättre som man spara den i Avanza eller Nordnet?
 • Om man spara den i Avanza eller Nordnet kan man placera pengaren själv eller man ska lita på dem?

Mvh

Ala

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Fokusera inte alt för mycket med att försöka beräkna utfallet på 27 år.

Avkastningen kan bli både 5, 7 eller 9 procent eller något annat. Inflationen kan också bli 1, 3 eller 5 procent. Eller något annat. Din köpkraft blir avsevärt annorlunda om din avkastning blir 7 procent och inflationen 5, jämfört med en avkastning på 9 procent och en inflation på 1 procent. Du kommer säkert att lyckas bra, men hur bra finns det ingen som kan förutsäga.

Vid uttag: Du skattar som för inkomst av tjänst fast utan jobbskatteavdrag. Med nuvarande regler kan du välja utbetalningstid, allt från 5 år till livslångt. Vilka skatteregler som gäller om 27 år är det ingen som vet.

De flesta arbetsgivare vill inte ha speciallösningar för löneväxling, utan har oftast en lösning för detta. Fråga din arbetsgivare helt enkelt. Collectum är en seriös aktör för din ITP.

Ja, du kan lita på Avanza och Nordnet, men det är högst osäkert om du kan använda dem i detta fallet.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Personligen blir jag mer och mer övertygad om att pengar i handen är bättre än att löneväxla inför pensionen (även om de blir mindre).

Tar jag ut de i lön har jag full kontroll över dessa pengar. Personligen tror jag att de alltid kommer vara mer lönsamt skattemässigt att ha pengarna investerade jämfört med att ha de som fördröjd lön. Pensionen verkar de ha försämrats många gånger genom historien och med tanke på underskottet som finns där så ser jag inte de som otroligt att de kommer fortsätta..

En fördel jag tror inte många tänker på är att om du har dessa pengar i en ISK så kan de ge dig en bättre möjlighet att sänka eventuella bolån du har hos banken då du åtminstone ser ut att vara mer kapitalstark om du inte har lagt undan pengarna till pensionen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det är möjligt att du har rätt. Samtidigt får man ju 20 procent extra tack vare minskad skatt och 6 procent via arbetsgivaren.
  En variant är att nöja sig med en tusenlapp eller något liknande. Det blir pengar det med.
  Själv började jag löneväxla när jag närmade mig 60. Lite mera greppbart i tid.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Att löneväxla känns som den bästa pensionslösningen, detta eftersom du får investera skattefria pengar och får ca 6% extra utöver detta.
  Det är även så att dessa pengar är direkt dina, även om dom är låsta, och ligger då inte hos staten på något sätt.
  Det kan säkert ändras några regler angående hur löneväxling får användas och skatter mm, men utbetalda pengar via löneväxling är dina pengar.

  Däremot skulle jag vilja påpeka att man inte bör löneväxla ned under en lön på 43309kr, där går brytgränsen för 2019 och skulle man gå under detta så tappat man allmänna pension mm.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-27 klockan 15:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.