Löneväxla bonus?
Sök:

Löneväxla bonus?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Spargrisen

ställde för sedan frågan: Löneväxla bonus?

Hej!

Jag behöver lite tips på hur jag ska tänka kring löne/bonusväxling. Jag är 37 år och tjänar ca 50 000 kr i mån och löneväxlar idag 2000 kr i mån. Detta år får jag 100 000 i bonus. Min fråga är om jag ska avsätta dessa till tjänstepensionen och låta det växa där eller om jag ska ta ett 50 % skatteavdrag och investera i aktier/fonder och att jag i det långa loppet tjänar mer på det? Det finns ju många minus med att låsa pengar i tjänstepension. Typ att man får ta ut pengar tidigast från 55 års ålder.. Vem vet hur det ser ut när jag är 55, då kanske gränsen för uttag har flyttats fram till 65! Sen kanske jag ändå får skatta bort pengarna när jag väl ska ta ut dom? Jag är villrådig, hur ska jag agera?

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att du har bra koll på problemställningen vilket gör det svårt att rådge. Tjänstepension är ju på sätt och vis en spekulation i framtida skatt. Jag och Caroline tjänstepensionssparar, men inte mer än vi behöver.

Så mitt råd skulle egentligen vara att räkna på hur mycket du behöver avsätta för att få ihop den summan som du önskar att ha i pension. Då blir det enklare att fatta beslut än att resonera kring ”spara så mycket som möjligt” vilket det är lite av nu.

För mig är t.ex. summan jag behöver i min tjänstepension när jag fyller 65 år, 7 Mkr. Om jag har 7 Mkr så kommer det tillsammans med min allmänna pension motsvara 80 % av min nuvarande lön. Det vet jag kommer att räcka. Med tanke på att jag är 38 år gammal, har en summa idag, ränta-på-ränta och 27 år kvar blir det ju en ren matte-övning med ränta-på-ränta-kalkylatorn.

Hänger du med på hur jag tänker?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Japp, stort tack! Ska ta och räkna på det då till att börja med.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Spargrisen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-14 klockan 22:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.