Löneväxla eller spara på ISK-konto
Sök:

Löneväxla eller spara på ISK-konto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av astrid p

Den här artikeln publicerades 2017-06-17 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Löneväxla eller spara på ISK-konto

Hej,

Är 57-årig kvinna med ett liv fyllt med långa studierår,  hemmaår med barn och deltidsarbeta och inget eget pensionssparande – kort sagt en mycket dålig pensionsprognos. Ägare till eget hus (värde 5 miljoner) som är min ”pensionsförsäkring”. Har de senaste åren landat i ett stabilt yrkesliv med avancemang och nu en lön på 50.000:-/mån. Räknar nu med att kunna spara privat för pension ca 12.000:- / mån i minst 10 år med nuvarande jobb. Jag har möjlighet till löneväxling och avsätta mer i tjänstepensionen via jobbet. Min fråga handlar om hur jag bör tänka: Spara 12000 på ISK-konto eller kombinera med löneväxling (upp till max 8000)? 

Jag förstår fördelarna med löneväxlingen: lägre skatt och ca 6% högre avsättning. Fördelen med uppskjuten skatt  bygger då på antagande att skatten är lägre när jag börjar ta ut pension om 10 år eftersom jag inte kommer komma upp till någon brytpunkt för statlig skatt med min låga pension. Nackdelen som jag ser är att  pengarna blir låsta i minst 5 år när  jag börjar ta ut dem och kostnader för efterlevnadsskydd.  Vilka fler för-nackdelar? Hur tänker ni kring kollektiv tjänstepension kontra eget sparande?

astrid

 

 

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har själv löneväxlat med belopp som låg över brytpunkten och fann detta väldigt lönsamt. Välj gärna indexfonder med låga avgifter.

Åtminstone i mitt fall var kostnaden för efterlevandeskydd noll. Med automatik ärvs pengarna av min fru eller mina barn.

Jag har aldrig upplevt inlåsningseffekten som något problem. Se bara till att du har en bra likviditet när pensioneringen börjar.

 

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad ingen tar upp någonstans är ju att man får en hävstång på skatten. Löneväxla ingen skatt exempel 1000kr, kontra ta ut det och spara 700kr… Du får hävstång på skatten. Detta blir ju en enorm effekt med ränta på ränta… Dessutom är avgiften också lägre på löneväxling… Eller är jag ute och cyklar? Eller är det bara jag som tänker på detta? Finner ingen som nämner detta när jag googlar…

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  I exemplet ovan tappar du 12000 kr i pensionsgrundande inkomst! I takt med att basbeloppet höjs varje år så stiger din framtida pension. Det är också en form av ränta på räntaeffekt.

  Som du nämner får du oftast ett tillägg på cirka 6 procent vid löneväxling. I andra ändan tappar du ditt jobbskatteavdrag.

  När du lyft klart ditt pensionssparande försvinner din ränta på räntaeffekt. Höjningen av din pension fortsätter däremot livet ut.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-17 klockan 12:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.