Löneväxla eller spara på ISK-konto
Sök:

Löneväxla eller spara på ISK-konto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av astrid p

ställde för sedan frågan: Löneväxla eller spara på ISK-konto

Hej,

Är 57-årig kvinna med ett liv fyllt med långa studierår,  hemmaår med barn och deltidsarbeta och inget eget pensionssparande – kort sagt en mycket dålig pensionsprognos. Ägare till eget hus (värde 5 miljoner) som är min ”pensionsförsäkring”. Har de senaste åren landat i ett stabilt yrkesliv med avancemang och nu en lön på 50.000:-/mån. Räknar nu med att kunna spara privat för pension ca 12.000:- / mån i minst 10 år med nuvarande jobb. Jag har möjlighet till löneväxling och avsätta mer i tjänstepensionen via jobbet. Min fråga handlar om hur jag bör tänka: Spara 12000 på ISK-konto eller kombinera med löneväxling (upp till max 8000)? 

Jag förstår fördelarna med löneväxlingen: lägre skatt och ca 6% högre avsättning. Fördelen med uppskjuten skatt  bygger då på antagande att skatten är lägre när jag börjar ta ut pension om 10 år eftersom jag inte kommer komma upp till någon brytpunkt för statlig skatt med min låga pension. Nackdelen som jag ser är att  pengarna blir låsta i minst 5 år när  jag börjar ta ut dem och kostnader för efterlevnadsskydd.  Vilka fler för-nackdelar? Hur tänker ni kring kollektiv tjänstepension kontra eget sparande?

astrid

 

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har själv löneväxlat med belopp som låg över brytpunkten och fann detta väldigt lönsamt. Välj gärna indexfonder med låga avgifter.

Åtminstone i mitt fall var kostnaden för efterlevandeskydd noll. Med automatik ärvs pengarna av min fru eller mina barn.

Jag har aldrig upplevt inlåsningseffekten som något problem. Se bara till att du har en bra likviditet när pensioneringen börjar.

 

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.