Löneväxla och skippa amortering på bolån
Sök:

Löneväxla och skippa amortering på bolån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Löneväxla och skippa amortering på bolån

Hej,

Var och träffade jobbets pensionsrådgivare som tyckte att jag skulle löneväxla och samtidigt strunta i amorteringen. Följande gäller.

Gemensam bostad med bolån på 2,8 mkr, bostadens värde 4,2 dvs 67 % belånat. Rörlig ränta på 1,4 % och har erbjudande om att binda på 3 år för 1,25%

Lön 54 tkr resp 40 tkr

Amortering 3 000 kr per månad, sparandegrad ink amortering är ca 50 % och finansiella tillgångar på ca 2,3 mkr

Upplägget var att strunta i amorteringen på 3 000 kr och istället börja löneväxla och då få ett pensionssparande på ca 7 000 kr istället för 3000 kr. Spontant innebär det 4000 kr i mer i sparande men jag får inte se mitt bolån minska. Å andra sidan minskar ju inte bolånet så mycket då amorteringen bara är 3 tkr

Vad hade ni valt?

 1. Fortsatt precis som nu och amortera och strunta i löneväxlingen
 2. Kört enligt upplägget ovan
 3. Strunta i att amortera och löneväxla men istället lägga ytterligare 3000 kr på börsen.
 4. något helt annat

tack för en bra blogg!

Hälsningar

Erik

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Att amortera är inte alltid det bästa. Själv vill jag egentligen inte ha lån men har ändå bestämt mig för att sluta amortera vid 50%. Helt enkelt för att jag hoppas få bättre avkastning på börsen. Jan har skrivit ett blogginlägg på temat:

Amortera eller spara?

Den stora risken ni tar med hög belåning är om bopriserna sjunker kraftigt. Då kanske ni har råd att flytta eftersom värdet på bostaden inte räcker för att betala av lånet! Och ännu värre är att banken kan tvinga er att sälja, med resultat att ni får låna upp blancolån och/eller gå i personlig konkurs. Detta är inte teoretiskt heller, det var i stort sett privatpersoners bolån som utlöste finanskrisen 2007.

Vem är pensionsrådgivaren? Är det en säljare från ett fondbolag? Deras jobb är att maximera mängden pengar ni investerar i just deras fonder. Pratade ni någonting om förvaltningsavgifter? Det är nämligen ett område som många inte har koll på och där betalar man ofta hundratusentals kronor mer under sin livstid än man borde. Det finns nämligen inget som tyder på att aktivt förvaltade fonder går bättre än index på lång sikt, ändå betalar många över 1% om året för att förvaltare ska försöka pricka rätt. Billigast möjliga globala aktieindexfond bör ge samma avkastning med en avgift på 0,1-0,4% om året.

Binda räntan brukar inte heller löna sig och man låser fast sig i att bo kvar under bindningstiden. Nyttan med att binda kan vara om man behöver en extremt tryggad ekonomi under en begränsad period. Nu har ni fått erbjudande om lägre ränta om ni binder men frågan är varför ni inte kan få den räntan på ett rörligt lån? Stabelo har 1,09%, Hypoteket har 1,28% och SBAB ger er 1,26% rörligt.

Till sist så finns det även ett blogginlägg om att det är direkt olämpligt att löneväxla under 8 prisbasbelopp (10 om man planerar barn):

Nej, det är INTE värt att löneväxla till ett pensionssparande

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En kommentar här. Banken kan inte tvinga dig att sälja för att värdet på huset sjunkit under lånebeloppet. En regeländring 2014 gör det omöjligt. Tror det var mycket sällsynt redan innan dock. Så länge man betalar räntan gjorde inte banken något även innan denna ändring.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-02 klockan 21:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.