Löneväxling eller andra alternativ?
Sök:

Löneväxling eller andra alternativ?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Stefan

Den här artikeln publicerades 2017-07-25 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Löneväxling eller andra alternativ?

Hej

Är 58 år gammal och byter arbetsuppgifter. Min lön ökar från 45.000 till 55.000kr. Har en god ekonomi och klarar mig fint på min nuvarande lön och funderar på att spara min löneökning till pension. Enligt pensionsprognosen kommer jag inte upp till att behöva betala statlig skatt på min pension, oavsett ålder jag väljer att gå i pension.  Är löneväxling det enda alternativet för att spara till pension eller finns det andra vettiga alternativ?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Stefan,

Jag håller med Nestor att det är svårt med alternativ. Jag skrev ju en artikel om fördelar och nackdelar med löneväxling. Du kan läsa den här:

Du kan läsa om fördelarna, även om jag inte rekommenderar det för de flesta (då de tjänar under 40 000 kr per månad). Den här frågan kom faktiskt med i veckans video om frågor och där tipsar jag om ett alternativ. Det är att faktiskt att fundera kring att gå ner i arbetstid.

Den ena anledningen kan handla om ökad livskvalitet men det kan också vara en möjlighet att starta något projekt som absolut skulle kunna ersätta det inkomstbortfallet över tid. Jag har gjort så själv flera gånger att jag har startat saker vid sidan som sedan har växt över tid. Det vill säga att ibland handlar det inte om att optimera pengarna utan man kan titta på andra resurser som tid och energi.

Lycka till med ditt beslut! :-)

Jan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hade själv samma ”problem” i två års tid och hittade inget bättre än löneväxling. Se till bara att placera i fonder med låg avgift!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-25 klockan 11:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.