Löneväxling - hur mycket?
Sök:

Löneväxling – hur mycket?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marie

ställde för sedan frågan: Löneväxling – hur mycket?

Hej

Jag tjänar 60000/månaden, hur mycket är rimligt att löneväxla? Är 35 år. Vill inte maximera sparandet utan även leva, men vet inte riktigt vad som är rimligt belopp att börja med. Någon som vill dela sina tankar?

Mvh Marie

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Marie

Det är väldigt svårt att svara på eftersom du säger att du vill även leva, och det har olika mening för alla. Men rimligt är att räkna ihop alla dina fasta utgifter och sen lägga till din levnads peng då bör du få fram hur mycket du är villig att löneväxla. Sen är det så att du kan sänka/höja löneväxlingen som du vill, men gör det inte hela tiden för då lär du inte bli populär på HR avdelningen.

Det finns lite regler att följa mins inte exakt summan men runt 43000 bör du minst ha kvar efter löneväxlingen annars får du inte max pension. Sen är det något tak på hur mycket man får löneväxla men det får du kolla upp med din HR avdelning.

Jan har skrivit en artikel om detta vet dock inte hur uppdaterad den är

https://rikatillsammans.se/nej-det-ar-inte-vart-att-lonevaxla-till-ett-pensionssparande/

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack! Jag funderar någonstans mellan 3000-5000 kronor för om jag förstår det rätt skattar jag ”ändå” 50% på dem vilket innebär att det är 1500-2500 kronor som märks på lönen. Har jag förstått det rätt då? Och är det en ok summa att löneväxla?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marie
 2. Vit pil

  Maxtaket för löneväxling är 35% av bruttolönen.

  Som du säger så slipper du skatta 50% på lönen och får istället ut hela summan till din tjänstepension plus troligtvis 6%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej igen! Tack Leif för svaret! Bra input och funderingar.

Jag funderar på om 3000-5000kronor är rimligt. Jag kommer inte komma ned till brytgränsen då. Om jag har förstått det rätt minskar min lön som blir utbetalad efter skatter med ca hälften av summan jag löneväxlar. Stämmer det?

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Marie

  Om du kan leva utan 3000-5000 så är det rimligt. Ja det stämmer att du kommer få ca 50% mindre troligen lite mindre än så du betalar kommunalskatt (beror vart du bor) samt statlig skatt (20%) blir din totala lön över 689 300 betalar du ytterligare 5%

  Dom flesta arbetsgivare ger dig också ca 6% extra när du gör löneväxlingen pga att dom sliper arbetsgivaravgifter på den summan. Så om du löneväxlar 3000 så bör du få insatt ca 3180 varje månad, men detta får du kolla upp med HR.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Leif

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-18 klockan 16:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.